
BIO JAPAN MATCHA 100% ZIELONEJ HERBATY !
Nasza matcha pochodzi zw Japonii, która słynie z najwyższej klasy herbat zielonych i posiada certyfikat BIO.
Ta niezwykła, najwyższej jakości zielona herbata jest początkiem wszystkich zielonych herbat. Herbata ta ma postać zielonego pudru o szmaragdowo-zielonym kolorze i specyficznym smaku, który pozyskuje długim czasem spędzanym w zacienieniu przed samymi zbiorami.
Zielona herbata Matcha (jap. 抹茶) jest częścią buddyjskiego Zen już od ponad 800 lat. Jest to jeden z najstarszych gatunków japońskiej herbaty, który zaczął być uprawiany na chronionych tajemnicą przyklasztornych plantacjach. Herbata Matcha używana jest głównie do japońskiej ceremonii cha-no-yu.
Matchę produkuje się z najwyższej jakościowo herbaty, zbieranej wiosną,zwanej Tencha. Herbaciane krzewy na 14-28 dni przed zbiorami przykrywa się trzcinowymi matami rozciągniętymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc w ten sposób młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych.Zacienienie plantacji wynosi wtedy 90%. Dzięki zacienieniu zwiększa się ilość chlorofilu w herbacie, który ulega przekształceniu się w katechinę.
Proces rozdrabnia herbaty na pył odbywa się w specjalnych granitowych żarnach. O staranności, z jaką mieli się herbatę, świadczy to, że młynki te mielą zaledwie 30 gramów herbaty na godzinę.
Pijąc Matchę de facto spożywamy całe liście zielonej herbaty w dodatku tej najwyższej jakości. Spożywając Matchę dostarczamy do organizmu znacznie więcej składników odżywczych (aminokwasów, antyoksydantów, witamin,minerałów oraz błonnika) niż podczas picia zwykłego naparu z liści zielonej herbaty. Jeden kubek Matchy jest równowartością 10 kubków zielonej herbaty.
Przy spożywaniu naparu herbacianego powstałego w klasyczny sposób, tj zalania gorącą wodą listków herbacianych do wody przedostaje się jedynie 10%- 20% składników odżywczych zawartych w liściu. Matcha oddaje nam 100%swojej mocy.Ma działanie uspokajające, zmniejszające stres i niepokój, stabilizujące nastrój. Picie zielonej herbaty działa relaksująco, a przy tym pozwala na zachowanie czujności umysłu na okres od 3-6 godzin po spożyciu tej herbaty.
Ten niezwykły zielony puder jest zdrowiem w czystej postaci !
Matcha używana jest również w kulinariach jako dodatek do ciast, lodów, słodyczy czy orientalnych potraw.
Akcesoria do przygotowania tradycyjnego tego naparu:
https://edomherbaty.pl/akcesoria/540-miotelka-bambusowa-do-matchy-chasen.htmlhttps://edomherbaty.pl/akcesoria/541-lyzeczka-bambusowa-do-matchy-hashaku.html
https://edomherbaty.pl/kubkiczarkifili%C5%BCanki/655-czarka-sh%C3%ADs%C3%BA-zielona.html
https://edomherbaty.pl/59-matcha
Sposób przygotowania:
Wsypać 0,5 łyżeczki herbaty matcha (lub ok. 1,5 bambusowej łyżeczki do Matcha) do miseczki (chawan) i dodać 75 ml przegotowanej wody o temp. 70-80*C i ubijać bambusową miotełką (chasen) przez ok. 40 sek aż do powstania pianki.
Przyrządzając matchę otrzymujemy piękny żywozielony napój, który należy wypić od razu!
Smacznego !
Leave a Reply Cancel Reply
All fields are required