JAPAN GYOKURO HISUI ORGANIC

JAPAN GYOKURO HISUI ORGANIC

JAPAN GYOKURO HISUI ORGANIC

Gyokuro, lub inaczej Drogocenna Rosa, to najbardziej ceniona herbata na specjalne okazje. Przygotowanie Gyokuro wymaga specjalnej metody uprawy ­– na min. 18 dni przed zbiorem krzewy herbaciane zacienia się przy pomocy trzcinowych mat; wzmaga to wytwarzanie chlorofilu (stąd ciemny kolor liści) oraz kofeiny (dzięki temu jest mocno pobudzająca). Zbierane są wyłącznie najmłodsze i najdelikatniejsze listki. Hisui to klasyczne gyokuro o ciemnozielonych, „igiełkowych” listkach, które dają pełny, przyjemnie oleisty napar o morsko- kwiatowym aromacie i słodkawym smaku.    

Kultywar: Okumidori

Pochodzenie: Kirishima, prefektura Kagoshima, Japonia 

Zalecana temperatura: 50-70 C   

Zalecany czas parzenia: pierwsze parzenie ok 40-50 sek, późniejsze można skrócić

Herbatę możesz kupić tutaj.

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment:
Type Code