JAPAN GYOKURO SHINCHA KIWAMI ORGANIC

JAPAN GYOKURO SHINCHA KIWAMI ORGANIC

Kolejna fantastyczna herbata z naszego herbacianego ogrodu..

Shincha oznacza dosłownie „nową herbatę”, czyli pierwszą wiosenną herbatę danego roku, zbieraną zwykle pod koniec kwietnia/na początku maja. Zbiory rozpoczynają się w wyjątkowym momencie Hachiju-Hachiya; dosłownie „osiemdziesiąta ósma noc”, według kalendarza księżycowego. Jest to japońskie święto herbaty, towarzyszą mu ceremonie, spotkania i medytacje. Jest to herbata szczególnie ceniona, świeże zbiory są bardzo szybko wyprzedawane.

Idealne połyskujące listki, dzięki zacienieniu plantacji przed zbiorami, mają głęboki, ciemnozielony kolor. Przyjemny, trawiasto-morski aromat czuć już po otwarciu torebki. Słodko-słony smak, oleistość, wyraźnie wyczuwalne umami – to wszystko charakteryzuje wysokiej jakości gyokuro.           

Kultywar: Saemidori

Pochodzenie: Kirishima, prefektura Kagoshima, Japonia 

Zalecana temperatura: 50-70 ⁰C

Zalecany czas parzenia: pierwsze parzenie ok 40-50 sek, późniejsze można skrócić.

Herbatę możesz kupić tutaj.

Related Posts:

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment:
Type Code