JAPAN HOUJICHA SUMIRE ORGANIC

JAPAN HOUJICHA SUMIRE ORGANIC

JAPAN HOUJICHA SUMIRE ORGANIC składa się w większości z grubych łodyżek oraz fragmentów mięsistych liści o różnej wielkości i kolorze wahającym się pomiędzy ciemnozielonym a brązowym. W zapachu oraz smaku rozpoznamy od razu charakter Banchy (żelazistość, mineralność) połączony z wyczuwalnymi nutami prażonych orzechów czy skórki pieczonego chleba. Herbata pozostawia przyjemny słodko-dymny posmak.

Poularna prażona herbata zielona z Japonii, podawana często do posiłków z uwagi na korzystny wpływ na trawienie.
W procesie produkcji japońska Bancha prażona jest
w temperaturze poniżej 350
C, czemu zawdzięcza wyraźnie orzechowy i dymny charakter. Houjicha nie przypomina standardowej zielonej herbaty japońskiej, nie tylko ze względu na intensywnie prażony charakter, ale także na wytrzymałość
na wysokie temperatury – bez problemu możemy zalewać ją nawet wrzątkiem. 

Pochodzenie: prefektura Kagoshima, Japonia

Zalecana temperatura: 70-90 ⁰C

Zalecany czas parzenia: pierwsze parzenie nawet 30 sekund, kolejne można wydłużać o minutę

Herbatę możesz kupić tutaj.

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment:
Type Code