JAPAN KUKICHA ORGANIC

JAPAN KUKICHA ORGANIC

Niezwykle interesująca, tradycyjna odmiana zielonej japońskiej herbaty, która składa się głównie z łodyżek (jap. „kuki” oznacza właśnie łodygę) oraz żyłek liściowych, pochodzących w tym przypadku z wiosennych zbiorów Gyokuro oraz Senchy. 

Ze względu na wysoki udział łodyżek herbata ta jest szczególnie lekka i rześka.

Zapach Kukichy jest bardzo sugestywny i złożony: trawiasta świeżość i warzywność łączy się ze śmietankową słodyczą, w tle wyczujemy bardziej morskie nuty i mineralność, które są tak charakterystyczne dla zielonych herbat japońskich. Zmniejszona zawartość kofeiny sprawia, że Kukicha idealnie nadaje się na wieczorne orzeźwienie.

Pochodzenie: prefektura Kagoshima, Japonia

Zalecana temperatura: 70-85 C

Zalecany czas parzenia: 2-3 minuty

Herbatę możesz kupić tutaj.

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment:
Type Code