Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /modules/smartblogrelatedposts/smartblogrelatedposts.php on line 65
JAPAN GYOKURO TOKIWA ORGANIC

JAPAN GYOKURO TOKIWA ORGANIC

 JAPAN GYOKURO TOKIWA ORGANIC


JAPAN GYOKURO TOKIWA ORGANIC

Gyokuro /jap. ?Szlachetne Krople Rosy?/ jest uważana za najszlachetniejszą z japońskich herbat, a przez niektórych za najlepszą na świecie. Gyokuro ceniona jest za względu na swój wyjątkowy smak i zdrowotne właściwości. Jej niepowtarzalność odnaleźć można również w procesie produkcji opartej na kosztownej recepturze. W momencie zawiązywania pączków cała plantacja zostaje zacieniona matami bambusowymi na ponad dwa tygodnie. Dzięki temu młode pączki i liście mają większą zawartość chlorofilu /stąd soczysta zieleń/ oraz niższą zawartość taniny /zyskuje słodycz i subtelny smak/. Po zbiorach listki poddawane są działaniu pary wodnej, następnie suszone i prasowane. Gyokuro cenimy za wyjątkowo dużą zawartość chlorofilu i przeciwutleniaczy. Podobnie jak pozostałe zielone herbaty stymuluje pracę mózgu oraz układu nerwowego, orzeźwia i dodaje energii na co dzień. Liście mają kształt ciemnozielonych płaskich igiełek a napar tej herbaty jest świeży o lekko słodkawym posmaku. Polecamy !

PARZENIE  Czas: 2-3 minuty | Ilość: 1 czubata łyżeczka

 

Rady herbaciane: 

 

Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym  czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie  zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.

W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak  szczypcekulkiłyżki..

Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry  bawełniane lub papierowe.

W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.

Poniżej ogólny czas parzenia naparu, który czasami jest traktowany bardzo indywidualnie.

Herbaty czarne  2-4 minut  100C

Herbaty zielone  2-3 minut  80C

Herbaty czerwone  2-4 minut 100C

Herbaty owocowe 6-10 minut  100C

Herbaty ziołowe 8-10 minut 100C

Rooibos  6-8 minut 100C

Mate ok. 6 minut 100C

Herbaty parzone krótko są pobudzające, dłużej natomiast mają działanie uspakajające. Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.

Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..

 

Smacznego !

34 Comments

  • Avatar
    토토사이트
    lip 20, 2022

    We have confirmed that there is no eating out through a number of advertising sites and verification communities. 토토사이트

POMOC TECHNICZNA TELEWIZJI CYFROWEJ

Codziennie możesz zamówić autoryzowany montaż anteny satelitarnej telewizji Canal+ lub Polsat Box
Łomianki, Mińsk Mazowiecki, Pruszków, Marki, Piastów, Podkowa Leśna, Płochocin, Legionowo, Otwock, Błonie, Warszawa, Komorów, Raszyn, Grodzisk Mazowiecki, Sulejówek, Piaseczno, Babice, Ożarów Mazowiecki, Konstancin, Wołomin, Zielonka

Pozycjonowanie stron Poznań