
JAPAN GYOKURO TOKIWA ORGANIC
Gyokuro /jap. ?Szlachetne Krople Rosy?/ jest uważana za najszlachetniejszą z japońskich herbat, a przez niektórych za najlepszą na świecie. Gyokuro ceniona jest za względu na swój wyjątkowy smak i zdrowotne właściwości. Jej niepowtarzalność odnaleźć można również w procesie produkcji opartej na kosztownej recepturze. W momencie zawiązywania pączków cała plantacja zostaje zacieniona matami bambusowymi na ponad dwa tygodnie. Dzięki temu młode pączki i liście mają większą zawartość chlorofilu /stąd soczysta zieleń/ oraz niższą zawartość taniny /zyskuje słodycz i subtelny smak/. Po zbiorach listki poddawane są działaniu pary wodnej, następnie suszone i prasowane. Gyokuro cenimy za wyjątkowo dużą zawartość chlorofilu i przeciwutleniaczy. Podobnie jak pozostałe zielone herbaty stymuluje pracę mózgu oraz układu nerwowego, orzeźwia i dodaje energii na co dzień. Liście mają kształt ciemnozielonych płaskich igiełek a napar tej herbaty jest świeży o lekko słodkawym posmaku. Polecamy !
Czas: 2-3 minuty | Ilość: 1 czubata łyżeczka
Rady herbaciane:
Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.
W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..
Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.
W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.
Poniżej ogólny czas parzenia naparu, który czasami jest traktowany bardzo indywidualnie.
Herbaty czarne 2-4 minut 100C
Herbaty zielone 2-3 minut 80C
Herbaty czerwone 2-4 minut 100C
Herbaty owocowe 6-10 minut 100C
Herbaty ziołowe 8-10 minut 100C
Rooibos 6-8 minut 100C
Mate ok. 6 minut 100C
Herbaty parzone krótko są pobudzające, dłużej natomiast mają działanie uspakajające. Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.
Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..
Smacznego !
We have confirmed that there is no eating out through a number of advertising sites and verification communities. 토토사이트
Know your land records