JAPAN GYOKURO HISUI ORGANIC

"Drogocenna Rosa"- herbata na specjalne okazje.

Więcej szczegółów

24,95 zł

Więcej informacji

JAPAN GYOKURO HISUI ORGANIC

Gyokuro, lub inaczej Drogocenna Rosa, to najbardziej ceniona herbata na specjalne okazje. Przygotowanie Gyokuro wymaga specjalnej metody uprawy ­– na min. 18 dni przed zbiorem krzewy herbaciane zacienia się przy pomocy trzcinowych mat; wzmaga to wytwarzanie chlorofilu (stąd ciemny kolor liści) oraz kofeiny (dzięki temu jest mocno pobudzająca). Zbierane są wyłącznie najmłodsze i najdelikatniejsze listki. Hisui to klasyczne gyokuro o ciemnozielonych, „igiełkowych” listkach, które dają pełny, przyjemnie oleisty napar o morsko- kwiatowym aromacie i słodkawym smaku.                                                                 

Kultywar: Okumidori

Pochodzenie: Kirishima, prefektura Kagoshima, Japonia 

PARZENIE 

Zalecana temperatura: 50-70 C   

Zalecany czas parzenia: pierwsze parzenie ok 40-50 sek, późniejsze można skrócić

Rady herbaciane: 

 

Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.

W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypcekulkiłyżki..

Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.

W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.

Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.

Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..

 

Smacznego !

Opinie o produkcie

Brak komentarzy do tego produktu.

Write a review

JAPAN GYOKURO HISUI ORGANIC

JAPAN GYOKURO HISUI ORGANIC

"Drogocenna Rosa"- herbata na specjalne okazje.

Produkty powiązane