"Drogocenna Rosa"- herbata na specjalne okazje.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
JAPAN GYOKURO HISUI ORGANIC
"Drogocenna Rosa"- herbata na specjalne okazje.
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
JAPAN GYOKURO HISUI ORGANIC
Gyokuro, lub inaczej Drogocenna Rosa, to najbardziej ceniona herbata na specjalne okazje. Przygotowanie Gyokuro wymaga specjalnej metody uprawy – na min. 18 dni przed zbiorem krzewy herbaciane zacienia się przy pomocy trzcinowych mat; wzmaga to wytwarzanie chlorofilu (stąd ciemny kolor liści) oraz kofeiny (dzięki temu jest mocno pobudzająca). Zbierane są wyłącznie najmłodsze i najdelikatniejsze listki. Hisui to klasyczne gyokuro o ciemnozielonych, „igiełkowych” listkach, które dają pełny, przyjemnie oleisty napar o morsko- kwiatowym aromacie i słodkawym smaku.
Kultywar: Okumidori
Pochodzenie: Kirishima, prefektura Kagoshima, Japonia
Zalecana temperatura: 50-70 ⁰C
Zalecany czas parzenia: pierwsze parzenie ok 40-50 sek, późniejsze można skrócić
Rady herbaciane:
Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.
W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..
Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.
W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.
Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.
Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..
Smacznego !
Brak komentarzy do tego produktu.