JAPAN SENCHA FUKAMUSHI ORGANIC

Głęboko parowana, o łagodnym smaku i pięknym kolorze naparu.

Więcej szczegółów

33,24 zł

Więcej informacji

Fukamushi to określenie stylu, w jakim przygotowana została herbata sencha. Oznacza dosłownie „głęboko parowaną” herbatę. Sencha zostaje poddawana długiemu działaniu pary, ok. 60-120 sekund. Dzięki temu zabiegowi jest łagodniejsza w smaku, ma więcej słodkich i owocowych nut, ale też dobrze wyczuwalne umami. Listki są bardziej połamane i nierówne. Charakterystyczny dla tej herbaty jest neonowo zielony kolor naparu.                                                                    

Pochodzenie: Kirishima, prefektura Kagoshima, Japonia

PARZENIE

Zalecana temperatura: 60-70 C

Zalecany czas parzenia: pierwsze parzenie ok 30-50 sek, późniejsze może być krótsze, nawet 5-10 sek

Rady herbaciane: 

 

Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.

W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypcekulkiłyżki..

Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.

W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.

Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.

Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..

 

Smacznego !

Opinie o produkcie

Brak komentarzy do tego produktu.

Write a review

JAPAN SENCHA FUKAMUSHI ORGANIC

JAPAN SENCHA FUKAMUSHI ORGANIC

Głęboko parowana, o łagodnym smaku i pięknym kolorze naparu.

Produkty powiązane