Niezwykle interesująca, jedna z najpopularniejszych herbat Japonii.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
JAPAN KUKICHA MOEGI ORGANIC
Niezwykle interesująca, jedna z najpopularniejszych herbat Japonii. Składa się głównie z łodyżek (jap. ?kuki? oznacza właśnie łodygę) oraz żyłek liściowych, pochodzących w tym przypadku z wiosennych zbiorów Gyokuro oraz Senchy.
Ze względu na wysoki udział łodyżek herbata ta jest szczególnie lekka i rześka.
Zapach Kukichy jest bardzo sugestywny i złożony: trawiasta świeżość i warzywność łączy się ze śmietankową słodyczą, w tle wyczujemy bardziej morskie nuty i mineralność, które są tak charakterystyczne dla zielonych herbat japońskich. Zmniejszona zawartość kofeiny sprawia, że Kukicha idealnie nadaje się
na wieczorne orzeźwienie.
Pochodzenie: prefektura Kagoshima, Japonia
Zalecana temperatura: 70-85 ?C
Zalecany czas parzenia: 2-3 minuty
Rady herbaciane:
Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.
W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..
Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.
W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.
Poniżej ogólny czas parzenia naparu, który czasami jest traktowany bardzo indywidualnie.
Herbaty czarne 2-4 minut 100C
Herbaty zielone 2-3 minut 80C
Herbaty białe 2-3 minut 80C
Herbaty czerwone 2-4 minut 100C
Herbaty owocowe 6-10 minut 100C
Herbaty ziołowe 8-10 minut 100C
Rooibos 6-8 minut 100C
Mate ok. 6 minut 80C
Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.
Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..
Smacznego !
Brak komentarzy do tego produktu.