JAPAN GYOKURO SHINCHA KIWAMI ORGANIC

Pierwsza wiosenna herbata danego roku. Dosłownie "nowa herbata". Rarytas!

Więcej szczegółów

52,00 zł

Więcej informacji

Shincha oznacza dosłownie „nową herbatę”, czyli pierwszą wiosenną herbatę danego roku, zbieraną zwykle pod koniec kwietnia/na początku maja. Zbiory rozpoczynają się w wyjątkowym momencie Hachiju-Hachiya; dosłownie „osiemdziesiąta ósma noc”, według kalendarza księżycowego. Jest to japońskie święto herbaty, towarzyszą mu ceremonie, spotkania i medytacje. Jest to herbata szczególnie ceniona, świeże zbiory są bardzo szybko wyprzedawane.

Idealne połyskujące listki, dzięki zacienieniu plantacji przed zbiorami, mają głęboki, ciemnozielony kolor. Przyjemny, trawiasto-morski aromat czuć już po otwarciu torebki. Słodko-słony smak, oleistość, wyraźnie wyczuwalne umami – to wszystko charakteryzuje wysokiej jakości gyokuro.           

Kultywar: Saemidori

Pochodzenie: Kirishima, prefektura Kagoshima, Japonia 

PARZENIE  

Zalecana temperatura: 50-70 ⁰C

Zalecany czas parzenia: pierwsze parzenie ok 40-50 sek, późniejsze można skrócić.

Rady herbaciane: 

 

Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.

W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypcekulkiłyżki..

Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.

W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.

 Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.

Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..

 

Smacznego !

                                                          

Opinie o produkcie

Brak komentarzy do tego produktu.

Write a review

JAPAN GYOKURO SHINCHA KIWAMI ORGANIC

JAPAN GYOKURO SHINCHA KIWAMI ORGANIC

Pierwsza wiosenna herbata danego roku. Dosłownie "nowa herbata". Rarytas!

Produkty powiązane