Pierwsza wiosenna herbata danego roku. Dosłownie "nowa herbata". Rarytas!
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Shincha oznacza dosłownie ?nową herbatę?, czyli pierwszą wiosenną herbatę danego roku, zbieraną zwykle pod koniec kwietnia/na początku maja. Zbiory rozpoczynają się w wyjątkowym momencie Hachiju-Hachiya; dosłownie ?osiemdziesiąta ósma noc?, według kalendarza księżycowego. Jest to japońskie święto herbaty, towarzyszą mu ceremonie, spotkania i medytacje. Jest to herbata szczególnie ceniona, świeże zbiory są bardzo szybko wyprzedawane.
Idealne połyskujące listki, dzięki zacienieniu plantacji przed zbiorami, mają głęboki, ciemnozielony kolor. Przyjemny, trawiasto-morski aromat czuć już po otwarciu torebki. Słodko-słony smak, oleistość, wyraźnie wyczuwalne umami ? to wszystko charakteryzuje wysokiej jakości gyokuro.
Kultywar: Saemidori
Pochodzenie: Kirishima, prefektura Kagoshima, Japonia
Zalecana temperatura: 50-70 ?C
Zalecany czas parzenia: pierwsze parzenie ok 40-50 sek, późniejsze można skrócić.
Rady herbaciane:
Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.
W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..
Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.
W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.
Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.
Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..
Smacznego !