JAPAN GYOKURO SHINCHA KIWAMI ORGANIC

Pierwsza wiosenna herbata danego roku. Dosłownie "nowa herbata". Rarytas!

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

44,00 zł

Więcej informacji

Shincha oznacza dosłownie „nową herbatę”, czyli pierwszą wiosenną herbatę danego roku, zbieraną zwykle pod koniec kwietnia/na początku maja. Zbiory rozpoczynają się w wyjątkowym momencie Hachiju-Hachiya; dosłownie „osiemdziesiąta ósma noc”, według kalendarza księżycowego. Jest to japońskie święto herbaty, towarzyszą mu ceremonie, spotkania i medytacje. Jest to herbata szczególnie ceniona, świeże zbiory są bardzo szybko wyprzedawane.

Idealne połyskujące listki, dzięki zacienieniu plantacji przed zbiorami, mają głęboki, ciemnozielony kolor. Przyjemny, trawiasto-morski aromat czuć już po otwarciu torebki. Słodko-słony smak, oleistość, wyraźnie wyczuwalne umami – to wszystko charakteryzuje wysokiej jakości gyokuro.           

Kultywar: Saemidori

Pochodzenie: Kirishima, prefektura Kagoshima, Japonia 

PARZENIE  

Zalecana temperatura: 50-70 ⁰C

Zalecany czas parzenia: pierwsze parzenie ok 40-50 sek, późniejsze można skrócić.

Rady herbaciane: 

 

Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.

W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypcekulkiłyżki..

Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.

W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.

 Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.

Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..

 

Smacznego !

                                                          

Opinie o produkcie

Brak komentarzy do tego produktu.

Write a review

JAPAN GYOKURO SHINCHA KIWAMI ORGANIC

JAPAN GYOKURO SHINCHA KIWAMI ORGANIC

Pierwsza wiosenna herbata danego roku. Dosłownie "nowa herbata". Rarytas!

Produkty powiązane