Prażona herbata zielona z Japonii.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
JAPAN HOUJICHA SUMIRE ORGANIC składa się w większości z grubych łodyżek oraz fragmentów mięsistych liści o różnej wielkości i kolorze wahającym się pomiędzy ciemnozielonym a brązowym. W zapachu oraz smaku rozpoznamy od razu charakter Banchy (żelazistość, mineralność) połączony z wyczuwalnymi nutami prażonych orzechów czy skórki pieczonego chleba. Herbata pozostawia przyjemny słodko-dymny posmak.
Poularna prażona herbata zielona z Japonii, podawana często do posiłków z uwagi na korzystny wpływ na trawienie.
W procesie produkcji japońska Bancha prażona jest
w temperaturze poniżej 350?C, czemu zawdzięcza wyraźnie orzechowy i dymny charakter. Houjicha nie przypomina standardowej zielonej herbaty japońskiej, nie tylko ze względu na intensywnie prażony charakter, ale także na wytrzymałość
na wysokie temperatury ? bez problemu możemy zalewać ją nawet wrzątkiem.
Pochodzenie: prefektura Kagoshima, Japonia
Zalecana temperatura: 70-90 ?C
Zalecany czas parzenia: pierwsze parzenie nawet 30 sekund, kolejne można wydłużać o minutę
Rady herbaciane:
Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.
W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..
Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.
W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.
Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.
Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..
Smacznego !
Brak komentarzy do tego produktu.