NEPAL SFTGFOP1 F.F. GURANSE ORGANIC

Czarna herbata z nepalskiej ekologicznej plantacji. Pierwszy zbiór, kwiatowy i aromatyczny.

Więcej szczegółów

32,99 zł

Więcej informacji

Czarna herbata z nepalskiej ekologicznej plantacji.

Posiadłość Guranse znajduje się na wzgórzach Dhankuta we wschodnim Nepalu.
Ogród położony jest na wysokości do 2400 metrów i herbata tutaj uprawiana ma doskonałą jakość.
Guranse to nepalskie słowo oznaczające narodowy kwiat Nepalu - rododendron. Napar tej herbaty jest aromatyczny i subtelny, można odnaleźć w nim świeżość wiosennych kwitów.

Nepalskie herbaty przypominają herbaty Darjeeling, o których można poczytać poniżej oraz na naszym blogu. Zapraszamy do lektury.

PARZENIE  Czas: 2-3 minuty | Ilość: 1 czubata łyżeczka

 

DARJEELINGI ? SZMAPANY WŚRÓD HERBAT

W północno-wschodnich Indiach, w obrębie regionu Bengal Zachodni mieści się Darjeeling ? kraina herbaciana, w skład której wchodzi ponad 87 ogrodów (plantacji) herbacianych. Liczne mgły, duża wilgotność, natężenie promieni słonecznych oraz żyzna górska gleba tworzą dla herbacianych krzewów odmiany camelia sinensis sinensis wyjątkowe warunki do wzrostu a w konsekwencji herbatę o niepowtarzalnym smaku i aromacie pełną szlachetnych nut roślinno-kwiatowych, świeżości i wytrawność charakternego muszkatelu oraz wytwornej goryczki. Wszystkie te cechy pięknie różnicują się w zależności od pory zbiorów: wiosennych, letnich i jesiennych?

Herbaty Darjeeling to także wyjątkowo pieczołowity proces produkcji: od zbiorów liści herbacianych tylko przez wykwalifikowane zbieraczki, poprzez profesjonalny standard obróbki herbaty oraz wysoki poziom dostawy do wybranych herbaciarni na świecie.

Zapraszamy do lektury na  naszym blogu.

Rady herbaciane !

Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie sitka w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.

W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, filtry papierowe. 

W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.

Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.

Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..

 

Smacznego !

Produkty powiązane

Pozycjonowanie stron Poznań