DARJEELING FTGFOP1 f.f. SOURENEE ORGANIC 2022

Zbiór 2022

Nazwa ogrodu wywodzi się od słów  Saur oraz słowa Rani oznaczającego królową doliny i doskonale oddaje charakter herbaty uprawianej na tej plantacji; pierwszy, wiosenny zbiór herbaty o świeżych zielonych liściach daje napar o barwie złota w blasku słońca i oczarowuje wyrafinowanym, świeżym posmakiem z eleganckimi nutami wiosennych kwiatów.

Więcej szczegółów

55,00 zł

Więcej informacji

Ogród herbaciany Sourenee, położony w prowincji Mirik Valley położony na wysokości 1600 metrów n.p.m. W ogrodzie tym produkuje się wyłącznie herbaty organiczne, potwierdzając to odpowiednimi certyfikatami. Nazwa ogrodu wywodzi się od słow  Saur oraz słowa Rani oznaczającego królową doliny i doskonale oddaje charakter herbaty uprawianej na tej plantacji; pierwszy, wiosenny zbiór herbaty o świeżych zielonych liściach daje napar o barwie złota w blasku słońca i oczarowuje wyrafinowanym, świeżym posmakiem z eleganckimi nutami wiosennych kwiatów.

PARZENIENa standardowy kubek proponujemy jedną łyżeczkę liści. Herbatę możemy zaparzyć wrzątkiem przez ok. 2-3 minuty lub spróbować parzenia chłodniejszą wodą (ok. 70-80C), zaczynając od minuty i wydłużając ten czas przy kolejnych parzeniach. Polecamy wypróbować różne sposoby i znaleźć swój ulubiony!

 

DARJEELINGI ? SZMAPANY WSRÓD HERBAT

W północno-wschodnich Indiach, w obrębie regionu Bengal Zachodni mieści się Darjeeling ? kraina herbaciana, w skład której wchodzi ponad 87 ogrodów (plantacji) herbacianych. Liczne mgły, duża wilgotność, natężenie promieni słonecznych oraz żyzna górska gleba tworzą dla herbacianych krzewów odmiany camelia sinensis sinensis wyjątkowe warunki do wzrostu a w konsekwencji herbatę o niepowtarzalnym smaku i aromacie pełną szlachetnych nut roślinno-kwiatowych, świeżości i wytrawność charakternego muszkatelu oraz wytwornej goryczki. Wszystkie te cechy pięknie różnicują się w zależności od pory zbiorów: wiosennych, letnich i jesiennych?

Herbaty Darjeeling to także wyjątkowo pieczołowity proces produkcji: od zbiorów liści herbacianych tylko przez wykwalifikowane zbieraczki, poprzez profesjonalny standard obróbki herbaty oraz wysoki poziom dostawy do wybranych herbaciarni na świecie.

Zapraszamy do lektury na  naszym blogu.

Rady herbaciane: 

 

Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie sitka w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.

W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, filtry papierowe. 

W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.

Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.

Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..

 

Smacznego !

Produkty powiązane

Pozycjonowanie stron Poznań