DARJEELING FTGFOP1 s.f. SINGBULLI BIO

Ogród założony w 1924 roku, znajdujący się na wysokości 1500 m n.p.m. Wysokiej jakości herbata z drugiego zbioru. Napar o średniej mocy, delikatnej miodowo- kwiatowej nucie. 

Więcej szczegółów

21,00 zł

Więcej informacji

Ogród założony w 1924 roku, znajdujący się na wysokości 1500 m n.p.m. Wysokiej jakości herbata z drugiego zbioru. Napar o średniej mocy, delikatnej miodowo- kwiatowej nucie. 

PARZENIE Na standardowy kubek proponujemy jedną łyżeczkę liści. Herbatę parzymy wrzątkiem, około 3-4 minuty.

 

DARJEELINGI – SZMAPANY WSRÓD HERBAT

W północno-wschodnich Indiach, w obrębie regionu Bengal Zachodni mieści się Darjeeling – kraina herbaciana, w skład której wchodzi ponad 87 ogrodów (plantacji) herbacianych. Liczne mgły, duża wilgotność, natężenie promieni słonecznych oraz żyzna górska gleba tworzą dla herbacianych krzewów odmiany camelia sinensis sinensis wyjątkowe warunki do wzrostu a w konsekwencji herbatę o niepowtarzalnym smaku i aromacie pełną szlachetnych nut roślinno-kwiatowych, świeżości i wytrawność charakternego muszkatelu oraz wytwornej goryczki. Wszystkie te cechy pięknie różnicują się w zależności od pory zbiorów: wiosennych, letnich i jesiennych…

Herbaty Darjeeling to także wyjątkowo pieczołowity proces produkcji: od zbiorów liści herbacianych tylko przez wykwalifikowane zbieraczki, poprzez profesjonalny standard obróbki herbaty oraz wysoki poziom dostawy do wybranych herbaciarni na świecie.

Zapraszamy do lektury na  naszym blogu.

Rady herbaciane: 

 

Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.

W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..

Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.

W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.

Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.

Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..

 

Smacznego !

Opinie o produkcie

Brak komentarzy do tego produktu.

Write a review

DARJEELING FTGFOP1 s.f. SINGBULLI BIO

DARJEELING FTGFOP1 s.f. SINGBULLI BIO

Ogród założony w 1924 roku, znajdujący się na wysokości 1500 m n.p.m. Wysokiej jakości herbata z drugiego zbioru. Napar o średniej mocy, delikatnej miodowo- kwiatowej nucie. 

Produkty powiązane