FORMOSA DING DONG OOLONG (JADE OOLONG) tajwańska herbata turkusowa. Starannie zwijana, suszona i delikatnie oksydowana daje nam jeden z lepszych naparów herbacianych rosnących wśród górzystych terenów Tajwanu.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
FORMOSA DONG DING OOLONG (JADE OOLONG) tajwańska herbata turkusowa. Starannie zwijana, suszona i delikatnie oksydowana daje nam jeden z lepszych naparów herbacianych rosnących wśród górzystych terenów Tajwanu.
Liście Dong Ding dają jasny, klarowny napar o słodkim aromacie kwiatów i delikatnie orzechowym posmaku. Klasyczny oolong, propozycja nie tylko dla początkujących herbaciarzy!
Herbaty turkusowe posiadają ponad 400 składników odżywczych, w tym: witaminy z grupy B,witaminę E, C, K i D, żelazo, fosfor, magnez, wapń, jod, cynk, flawonoidy, antyoksydanty, tainę, teine. Chińscy naukowcy udowodnili, że oolongi spowalniają procesy starzenia, wzmacniają system immunologiczny, wspomagają procesy odchudzania.
Czas: 2-4 minuty | Ilość: 1 czubata łyżeczka
Rady herbaciane:
Oolongi polecamy parzyć metodą wschodnią, tj. małe naczynie, duża ilość liści, krótkie, kilkunastosekundowe zalania. Dzięki takiemu sposobowi możemy uzyskać wiele ciekawych smaków.
Przy tradycyjnym parzeniu polecamy wsypać do kubka ok 1,5/2 łyżeczki liści i zalać je wodą o temperaturze ok. 90-95C. Parzyć 2/4 minuty.
Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.
W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..
Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.
Smacznego !