CHINA BANCHA

Herbata produkowana z krzewów, z których pozyskuje się liście na senche. Zrywane są większe i starsze listki. Mniej teiny i więcej garbników sprawia, iż napar jest wyrazisty w smaku lecz nie pobudza tak jak herbata z młodszych listków.

Więcej szczegółów

7,10 zł

Więcej informacji

Herbata produkowana z krzewów, z których pozyskuje się liście na senche. Zrywane są większe i starsze listki. Mniej teiny i więcej garbników sprawia, iż napar jest wyrazisty w smaku lecz nie pobudza tak jak herbata z młodszych listków.

Banche można parzyć wodą o wyższej temperaturze ponieważ liście nie są tak wrażliwe jak np. liście senchy. Idealnie nadaje się na popołudniową herbatę, spożywana po posiłku poprawi trawienie.

PARZENIE  Czas: 2-3 minuty | Ilość: 1 czubata łyżeczka

 

Rady herbaciane: 

 

Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.

W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..

Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.

W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.

Poniżej ogólny czas parzenia naparu, który czasami jest traktowany bardzo indywidualnie.

Herbaty czarne  2-4 minut  100C

Herbaty zielone  2-3 minut  80C

Herbaty czerwone  2-4 minut 100C

Herbaty owocowe 6-10 minut  100C

Herbaty ziołowe 8-10 minut 100C

Rooibos  6-8 minut 100C

Mate ok. 6 minut 80C

 Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.

Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..

 

Smacznego !

Opinie o produkcie

Brak komentarzy do tego produktu.

Write a review

CHINA BANCHA

CHINA BANCHA

Herbata produkowana z krzewów, z których pozyskuje się liście na senche. Zrywane są większe i starsze listki. Mniej teiny i więcej garbników sprawia, iż napar jest wyrazisty w smaku lecz nie pobudza tak jak herbata z młodszych listków.

Produkty powiązane