BIO JAPAN SENCHA UJI najbardziej charakterystyczna japońska herbata. Świeża i pobudzająca!
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
BIO JAPAN SENCHA UJI
W XII wieku mnich Eisai ponownie przywiózł z Chin do Japonii nasiona, które były uprawiane na plantacji Uji |Kyoto|. Były to narodziny przymierza dwóch kultur: japońskiej oraz Uji-Cha.
Ta doskonała Sencha charakteryzuje się bardzo łagodnym, przyjemnym smakiem. Ciemnozielone, krótkie liście posiadają certyfikat bioorganiczny.
Herbaty Bio to specjalnie wyselekcjonowane mieszanki herbat.
Posiadają one liczne certyfikaty bioorganiczne, uprawiane są często w specjalnych ogrodach herbacianych.
Pochodzenie: Uji, prefektura Kioto, Japonia
Zalecana temperatura: 70 ?C
Zalecany czas parzenia: pierwsze parzenie 1 min, późniejsze można skrócić
Rady herbaciane:
Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.
W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..
Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.
W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.
Poniżej ogólny czas parzenia naparu, który czasami jest traktowany bardzo indywidualnie.
Herbaty czarne 2-4 minut 100C
Herbaty zielone 2-3 minut 80C
Herbaty czerwone 2-4 minut 100C
Herbaty owocowe 6-10 minut 100C
Herbaty ziołowe 8-10 minut 100C
Rooibos 6-8 minut 100C
Mate ok. 6 minut 80C
Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.
Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..
Smacznego !