BIO JAPAN SENCHA UJI

BIO JAPAN SENCHA UJI najbardziej charakterystyczna japońska herbata. Świeża i pobudzająca! 

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

20,00 zł

Więcej informacji

BIO JAPAN SENCHA UJI

W XII wieku mnich Eisai ponownie przywiózł z Chin do Japonii nasiona, które były uprawiane na plantacji Uji |Kyoto|. Były to narodziny przymierza dwóch kultur: japońskiej oraz Uji-Cha.
Ta doskonała Sencha charakteryzuje się bardzo łagodnym, przyjemnym smakiem. Ciemnozielone, krótkie liście posiadają certyfikat bioorganiczny.

Herbaty Bio to specjalnie wyselekcjonowane mieszanki herbat.
Posiadają one liczne 
certyfikaty bioorganiczne, uprawiane są często w specjalnych ogrodach herbacianych.

 

Pochodzenie: Uji, prefektura Kioto, Japonia

 

PARZENIE 

Zalecana temperatura: 70 ?C

Zalecany czas parzenia: pierwsze parzenie 1 min, późniejsze można skrócić

 

Rady herbaciane: 

 

Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.

W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..

Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.

W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.

Poniżej ogólny czas parzenia naparu, który czasami jest traktowany bardzo indywidualnie.

Herbaty czarne  2-4 minut  100C

Herbaty zielone  2-3 minut  80C

Herbaty czerwone  2-4 minut 100C

Herbaty owocowe 6-10 minut  100C

Herbaty ziołowe 8-10 minut 100C

Rooibos  6-8 minut 100C

Mate ok. 6 minut 80C

Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.

Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..

 

Smacznego !

Pozycjonowanie stron Poznań