BIO JAPAN BANCHA

BIO JAPAN BANCHA ORGANIC

Klasyczna herbata zielona. Zdecydowana w smaku, idealna do picia na co dzień.

Więcej szczegółów

15,99 zł

Więcej informacji

BIO JAPAN BANCHA ORGANIC składa się  w większości z grubych łodyżek oraz fragmentów mięsistych liści o różnej wielkości i kolorze wahającym się pomiędzy ciemnozielonym a brązowym. W zapachu oraz smaku rozpoznamy od razu charakter Banchy (żelazistość, mineralność) połączony z wyczuwalnymi nutami prażonych orzechów czy skórki pieczonego chleba. Herbata pozostawia przyjemny słodko-dymny posmak. Uprawiana jest na plantacji ekologicznej.

Pochodzenie: prefektura Kagoshima, Japonia      

 

PARZENIE  

Zalecana temperatura: 70-90 ?C

Zalecany czas parzenia: pierwsze parzenie nawet 30 sekund, kolejne można wydłużać o minutę

Rady herbaciane: 

 

Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.

W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..

Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.

W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.

Poniżej ogólny czas parzenia naparu, który czasami jest traktowany bardzo indywidualnie.

Herbaty czarne  2-4 minut  100C

Herbaty zielone  2-3 minut  80C

Herbaty czerwone  2-4 minut 100C

Herbaty owocowe 6-10 minut  100C

Herbaty ziołowe 8-10 minut 100C

Rooibos  6-8 minut 100C

Mate ok. 6 minut 80C

Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.

Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..

 

Smacznego !

Pozycjonowanie stron Poznań