CHINA ANJI

ANJI BAI CHA, czyli dosłownie „biała herbata z powiatu Anji”. Wbrew pozorom, to herbata zielona, pochodząca z północnej, górzystej części prowincji Zheijang. Swoją nazwę zawdzięcza bardzo jasnemu kolorowi zebranych pąków i liści, szczególnie tych z pierwszego, wiosennego zbioru. Rarytas!

Więcej szczegółów

25,49 zł

Więcej informacji

ANJI BAI CHA, czyli dosłownie „biała herbata z powiatu Anji”. Wbrew pozorom, to herbata zielona, pochodząca z północnej, górzystej części prowincji Zheijang. Swoją nazwę zawdzięcza bardzo jasnemu kolorowi zebranych pąków i liści, szczególnie tych z pierwszego, wiosennego zbioru.

Anji Bai Cha przez długi czas uznawana była za herbatę wyłącznie legendarną – mimo iż pierwsze wzmianki o niej sięgają XII wieku, to dopiero lata 80. XX wieku przyniosły odkrycie dwóch krzewów kultywaru Bai Ye Yi Hao, od których pochodzą wszystkie komercyjne uprawy.

Anji Bai Cha wyróżnia się na tle innych zielonych herbat chińskich niską zawartością chlorofilu (stąd białawy kolor) oraz wysokim stężeniem aminokwasów, co nadaje naparowi słodkawego smaku o wyczuwalnym umami. Delikatne nuty trawiasto-kwiatowe połączone z oleistym, kremowym body i niskim poziomem goryczki dają w efekcie naprawdę wyjątkową herbatę, bez wątpienia godną swojej ceny.

PARZENIE  Czas: 2-3 minuty | Ilość: 1 czubata łyżeczka

 

Rady herbaciane: 

 

Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.

W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypcekulkiłyżki..

Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.

W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.

Poniżej ogólny czas parzenia naparu, który czasami jest traktowany bardzo indywidualnie.

Herbaty czarne  2-4 minut  100C

Herbaty zielone  2-3 minut  80C

Herbaty białe     2-3 minut  80C

Herbaty czerwone  2-4 minut 100C

Herbaty owocowe 6-10 minut  100C

Herbaty ziołowe 8-10 minut 100C

Rooibos  6-8 minut 100C

Mate ok. 6 minut 80C

Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.

Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..

 

Smacznego !

Opinie o produkcie

Brak komentarzy do tego produktu.

Write a review

CHINA ANJI

CHINA ANJI

ANJI BAI CHA, czyli dosłownie „biała herbata z powiatu Anji”. Wbrew pozorom, to herbata zielona, pochodząca z północnej, górzystej części prowincji Zheijang. Swoją nazwę zawdzięcza bardzo jasnemu kolorowi zebranych pąków i liści, szczególnie tych z pierwszego, wiosennego zbioru. Rarytas!