ANJI BAI CHA, czyli dosłownie ?biała herbata z powiatu Anji?. Wbrew pozorom, to herbata zielona, pochodząca z północnej, górzystej części prowincji Zheijang. Swoją nazwę zawdzięcza bardzo jasnemu kolorowi zebranych pąków i liści, szczególnie tych z pierwszego, wiosennego zbioru. Rarytas!
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
ANJI BAI CHA, czyli dosłownie ?biała herbata z powiatu Anji?. Wbrew pozorom, to herbata zielona, pochodząca z północnej, górzystej części prowincji Zheijang. Swoją nazwę zawdzięcza bardzo jasnemu kolorowi zebranych pąków i liści, szczególnie tych z pierwszego, wiosennego zbioru.
Anji Bai Cha przez długi czas uznawana była za herbatę wyłącznie legendarną ? mimo iż pierwsze wzmianki o niej sięgają XII wieku, to dopiero lata 80. XX wieku przyniosły odkrycie dwóch krzewów kultywaru Bai Ye Yi Hao, od których pochodzą wszystkie komercyjne uprawy.
Anji Bai Cha wyróżnia się na tle innych zielonych herbat chińskich niską zawartością chlorofilu (stąd białawy kolor) oraz wysokim stężeniem aminokwasów, co nadaje naparowi słodkawego smaku o wyczuwalnym umami. Delikatne nuty trawiasto-kwiatowe połączone z oleistym, kremowym body i niskim poziomem goryczki dają w efekcie naprawdę wyjątkową herbatę, bez wątpienia godną swojej ceny.
Czas: 2-3 minuty | Ilość: 1 czubata łyżeczka
Rady herbaciane:
Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.
W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..
Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.
W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.
Poniżej ogólny czas parzenia naparu, który czasami jest traktowany bardzo indywidualnie.
Herbaty czarne 2-4 minut 100C
Herbaty zielone 2-3 minut 80C
Herbaty białe 2-3 minut 80C
Herbaty czerwone 2-4 minut 100C
Herbaty owocowe 6-10 minut 100C
Herbaty ziołowe 8-10 minut 100C
Rooibos 6-8 minut 100C
Mate ok. 6 minut 80C
Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.
Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..
Smacznego !