Cesarska herbata! Rzadko spotykana. Piękne, długie liście dają złotawo-brązowy napar o wytrawnym, słodowo-korzennym smaku.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
CHINA YELLOW TEA
Cesarska herbata! Rzadko spotykana. Piękne, długie liście dają złotawo-brązowy napar o wytrawnym, słodowo-korzennym smaku.
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Dawniej przeznaczona tylko dla cesarskich ust. Oryginalny przepis produkcji i przygotowania herbaty żółtej (który powstał w XVII wieku w prowincji Anhui) zaginął na przestrzeni wieków. Został odtworzony w latach 80. ubiegłego wieku, nie wiadomo jednak z jaką dokładnością.
Herbata żółta zawiera niewiele kofeiny (poniżej 1%) dlatego można ją pić również wieczorem. Wiąże toksyny i pomaga usunąć je z organizmu. Dzięki niskiej zawartości garbników napar ma działanie odświeżające, tonizujące i orzeźwiające. Wspomaga trawienie.
Na standardowy kubek proponujemy jedną łyżeczkę liści. Herbatę parzymy wodą o temperaturze 80-85C, około 1-2 minuty, wydłużając czas przy kolejnym parzeniu.
Rady herbaciane:
Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.
W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..
Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.
W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.
Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.
Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..
Smacznego !
Brak komentarzy do tego produktu.