LAPACHO kora drzew rosnących w lasach tropikalnych Ameryki Południowej.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
LAPACHO kora drzew rosnących w lasach tropikalnych Ameryki Południowej.
Drzewa te sięgają 35 metrów wysokości !
Wywar z kory tego drzewa wykorzystywany był przez Inków, później przez mieszkańców Peru, Boliwii oraz Paragwaju jako napój leczniczy.
Lapacho znane jest z pełnego, lekko cierpkiego smaku o leśnym charakterze.
Do dziś kora ta znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Wywar z Lapacho obniża poziom cukru, ułatwia trawienie, działa krwiotwórczo, oczyszcza organizm z toksyn i trucizn, wzmaga odporność, pomaga przy leczeniu chorób nowotworowych, ma działanie antybiotyczne, wzmacnia układ oddechowy, pokarmowy i moczowy. Lapacho również skutecznie zwalcza przeziębienia a stosowany profilaktycznie, szczególnie w okresach przesilenia, wzmacnia odporność..
Czas: ok 15 minut | Ilość: 1 czubata łyżeczka
Wywar sporządza się poprzez gotowanie kory ok 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie należy oddzielić napar od kory. Można przygotować sobie napar z większej ilości kory, by sporządzony na przykład rano służył nam już gotowy przez cały dzień. Napar można pić ciepły lub chłodny.
Na Zdrowie !