FORMOSA FINEST OOLONG Oolongi są najczęściej używanymi herbatami podczas ceremonii parzenia herbaty metodą Gongfu Cha ? rytuału pokazującej wyjątkową zręczność i długie herbaciane doświadczenie mistrza ceremonii.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
FORMOSA FINEST OOLONG to herbata półoksydowana.
Przy produkcji tego i innych oolongów proces oksydacji zostaje w pewnym momencie przerwany. Formosa jest oolongiem mocniej oksydowanym, przez co jego smak jest porównywalny do smaku czarnej herbaty.
Herbaty turkusowe posiadają ponad 400 składników odżywczych, w tym: witaminy z grupy B,witaminę E, C, K i D, żelazo, fosfor, magnez, wapń, jod, cynk, flawonoidy, antyoksydanty, tainę, teninę oraz olejki eteryczne. Chińscy naukowcy udowodnili, że oolongi spowalniają procesy starzenia, wzmacniają system immunologiczny, wspomagają procesy odchudzania.
Czas: 2-4 minuty | Ilość: 1 czubata łyżeczka
Rady herbaciane:
Oolongi polecamy parzyć metodą wschodnią, tj. małe naczynie, duża ilość liści, krótkie, kilkunastosekundowe zalania. Dzięki takiemu sposobowi możemy uzyskać wiele ciekawych smaków.
Przy tradycyjnym parzeniu polecamy wsypać do kubka ok 1,5/2 łyżeczki liści i zalać je wodą o temperaturze ok. 90-95C. Parzyć 2/4 minuty.
Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.
W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..
Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.
Smacznego !