PU - ERH TRUSKAWKOWA herbata czerwona z truskawkami
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
PU - ERH TRUSKAWKOWA czerwona herbata z truskawkami.
Składniki: herbata czerwona, truskawki, chipsy kokosowe, liście jeżyny i czarnej porzeczki
Pu erh powstaje w wyniku dodatkowej fermentacji, która odbywa się po dodaniu do liści drobnoustrojów. Przy ich pomocy, dzięki obecności pary wodnej i wysokiej temperatury herbata ta szybko "starzeje się", może być potem leżakowana przez długi czas. Dzięki tym procesom otrzymuje się znany nam, wyjątkowy ziemisto- drzewny smak i aromat.
Co ciekawe, w Chinach, ojczyźnie pu erha, herbata ta klasyfikowana jest jako czarna. Chińczycy bowiem określają kolor herbaty na podstawie koloru naparu, a nie suszu (jak robi się to na zachodzie, przede wszystkim w Europie).
Pu erh znany jest z właściwości leczniczych i odchudzających. Wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza procesy trawienne, zawiera duże ilości przeciwutleniaczy oraz zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu - wolnych rodników.
Czerwona herbata pita regularnie skutecznie walczy z nadwagą!
Czas: 2-4 minuty | Ilość: 1 czubata łyżeczka
Rady herbaciane:
Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.
W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..
Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.
W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.
Poniżej ogólny czas parzenia naparu, który czasami jest traktowany bardzo indywidualnie.
Herbaty czarne 2-4 minut 100C
Herbaty zielone 2-3 minut 80C
Herbaty czerwone 2-4 minut 100C
Herbaty owocowe 6-10 minut 100C
Herbaty ziołowe 8-10 minut 100C
Rooibos 6-8 minut 100C
Mate ok. 6 minut 80C
Smacznego !