YERBA MATE czyli ostrokrzew paragwajski. Roślina popularna głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentyna, Paragwaj, Urugwaj, Brazylia), coraz więcej uznania zyskuje również w Europie.
Ten produkt nie występuje już w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
YERBA MATE czyli ostrokrzew paragwajski. Roślina popularna głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentyna, Paragwaj, Urugwaj, Brazylia), coraz więcej uznania zyskuje również w Europie. Gotowa mate ma postać zmielonego lub pociętego suszu, składającego się z liści i/lub patyczków w zmiennych proporcjach.
Nasza mate to klasyczna Despalada, większość stanowią pocięte listki. Dzięki temu ma łagodny smak i jest idealna dla początkujących.
Napój ten likwiduje zmęczenie, rozjaśnia umysł, wspomaga koncentrację i doskonale gasi pragnienie.
Czas: ok 6 minut | Ilość: 1 czubata łyżeczka
Tradycyjnie mate parzy się i pije w wydrążonej tykwie czyli calebasse, sącząc ją przez specjalną słomkę bombillę.
Liście mate wsypujemy do 3/4 objętości naczynia, zalewamy wodą w temperaturze 80C. Po odczekaniu ok minuty możemy rozkoszować się naparem. Mate możemy zalewać i pić do czasu aż straci smak.
Oczywiście mate pić można w filiżance czy kubku a parzyć w zaparzaczach. Polecamy taki sposób szczególnie osobom, które nie piły nigdy yerba mate a mają ochotę spróbować czegoś nowego, bez konieczności zakupu specjalnych utensyliów. Należy jedynie pamiętać, że liście mate są drobne i najlepsze są zaparzacze z gęstą siatką.
Smacznego !