Pochodząca z prowincji Fujian w Chinach, najsłynniejsza biała herbata. Klasycznie produkowana z pączka i pierwszego liścia (czasem też drugiego). Przetworzona w niewielkim stopniu, bardzo nisko oksydowana (dosłownie pozostawiona do zwiędnięcia).
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Pochodząca z prowincji Fujian w Chinach, najsłynniejsza biała herbata. Klasycznie produkowana z pączka i pierwszego liścia (czasem też drugiego). Przetworzona w niewielkim stopniu, bardzo nisko oksydowana (dosłownie pozostawiona do zwiędnięcia).
Liście tej herbaty mają szarozielony kolor, znajdziemy w niej dużo srebrnych tipsów, pokrytych delikatnym meszkiem.
Napar jest przejrzysty o jasnym, żółtawym odcieniu. Charakteryzuje się łagodnym, pełnym smakiem oraz delikatnie kwiatowym aromatem. Jest nieco bardziej wyrazista od innych białych herbat.
Herbata ta działa antynowotworowo, duża zawartość polifenoli opóźnia procesy starzenia się komórek. Zawiera dużo teiny.
Polecamy wszystkim, w szczególności początkującym herbaciarzom. Pai Mu Tan jest herbatą cierpliwą, niełatwo ją przeparzyć.
Czas: 2-3 minuty | Ilość: 1 czubata łyżeczka
Rady herbaciane:
Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.
W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..
Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.
W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.
Poniżej ogólny czas parzenia naparu, który czasami jest traktowany bardzo indywidualnie.
Herbaty czarne 2-4 minut 100C
Herbaty zielone 2-3 minut 80C
Herbaty czerwone 2-4 minut 100C
Herbaty owocowe 6-10 minut 100C
Herbaty ziołowe 8-10 minut 100C
Rooibos 6-8 minut 100C
Mate ok. 6 minut 80C
Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.
Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..
Smacznego !