TAIWAN PI LO CHUN

PI LO CHUN  "Nefrytowa Spirala Wiosny", "Wiosenny Zielony Ślimak... zaliczana do dziesiątki najlepszych chińskich herbat

Więcej szczegółów

28,00 zł

Więcej informacji

PI LO CHUN Zbieracze zrywają jedynie pączki z pierwszym listkiem. Liście i pączki są ręcznie zwijane w maleńkie spirale pokryte delikatnym srebrnym puszkiem. Dają żółtozielony napar o niepowtarzalnym, świeżym, słodkawym, lekko owocowym smaku.

"Nefrytowa Spirala Wiosny", "Wiosenny Zielony Ślimak...nazwa idealnie odzwierciedla kształt liści. Zaliczana do dziesiątki najlepszych chińskich herbat. Rarytas herbaciany.

 

 

PARZENIE  Czas: 2-3 minuty | Ilość: 1 czubata łyżeczka

 

Rady herbaciane: 

 

Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.

W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..

Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.

W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.

Poniżej ogólny czas parzenia naparu, który czasami jest traktowany bardzo indywidualnie.

Herbaty czarne  2-4 minut  100C

Herbaty zielone  2-3 minut  80C

Herbaty czerwone  2-4 minut 100C

Herbaty owocowe 6-10 minut  100C

Herbaty ziołowe 8-10 minut 100C

Rooibos  6-8 minut 100C

Mate ok. 6 minut 80C

Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.

Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..

 

Smacznego !

Opinie o produkcie

Brak komentarzy do tego produktu.

Write a review

TAIWAN PI LO CHUN

TAIWAN PI LO CHUN

PI LO CHUN  "Nefrytowa Spirala Wiosny", "Wiosenny Zielony Ślimak... zaliczana do dziesiątki najlepszych chińskich herbat

Produkty powiązane