Mieszanka zielonej herbaty bancha z prażonym ryżem. Delikatna w smaku, idealna do posiłków.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Mieszanka świeżej Banchy japońskiej z prażonym ryżem. Nasza herbata jest bogata w ziarna ryżu starannie pilnowane w procesie przygotowania herbaty, by nie zostały za bardzo przesuszone, zyskują oprócz smaku karmelowy kolor. Łuskane ziarna ryżu nadają herbacie wyjątkowy, słodowy charakter, przypominający palone ziarna. Kolor gotowego naparu tej herbaty jest złotawo-żółty. Herbata idealnie pasuje do posiłków zarówno na ciepło jak i na zimno. Wspaniale komponuje się z lekkimi potrawami, orzeźwia i wspomaga trawienie.
Nasza genmaicha jest herbatą z upraw ekologicznych.
Zalecana temperatura:75/80°C
Zalecany czas parzenia: do 2 minut, pierwsze parzenie dość intensywne, drugie łagodniejsze
Rady herbaciane:
Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.
W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypce, kulki, łyżki..
Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.
W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.
Poniżej ogólny czas parzenia naparu, który czasami jest traktowany bardzo indywidualnie.
Herbaty czarne 2-4 minut 100C
Herbaty zielone 2-3 minut 80C
Herbaty czerwone 2-4 minut 100C
Herbaty owocowe 6-10 minut 100C
Herbaty ziołowe 8-10 minut 100C
Rooibos 6-8 minut 100C
Mate ok. 6 minut 80C
Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.
Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..
Smacznego !