Brak produktów
Herbata czyli camelia sinensis sinensis (odmiana chińska) oraz cemelia sinensis assamica (odmiana indyjska, assamska) to roślina z rodziny kamelii, której drzewa mogą osiągać wysokość nawet do 5 metrów (bywają także drzewa odmiany assamskiej o wysokości ok. 20 metrów). Obecnie, ze względu na przysposobienie do masowej produkcji a więc łatwiejszego i szybszego zbioru, najczęściej jest uprawiana w formie krzewu urastającego do ok. 1,2 m.
Krajami przodującymi obecnie w światowej produkcji herbaty są Indie, Chiny i Tajwan, Sri Lanka, Japonia oraz kraje afrykańskie (Kenia, Tanzania, Ruanda). Ogromną popularność zaczynają zdobywać herbaty z Korei, Nepalu, Gruzji czy Nowej Zelandii oraz Tajlandii i Wietnamu. Pola herbaciane znaleźć też można w Indonezji, Pakistanie, Malezji, Birmie, Iranie i Turcji, Rosji, Argentynie oraz na Wyspach Azorskich a także w wielu innych zakątkach świata, gdzie uprawa herbaty jest działalnością na lokalne potrzeby.
Idealnymi warunkami dla uprawy herbaty jest klimat gorący i wilgotny, żyzna gleba - najlepiej łatwo przepuszczalna o kwaśnym odczynie, oraz czyste powietrze. Te wszystkie warunki klimatyczne i glebowe wpływają na smak i aromat danej herbaty. Często okoliczne drzewa i krzewy kwiatowe czy owocowe mają swój wkład w delikatne aromatyzowanie pól herbacianych czy to przez niesione wiatrem aromaty czy też poprzez przepływ wód gruntowych. Jednak herbata nieustannie poddawana jest eksperymentom mającym na celu nie tylko otrzymanie krzewów o sprecyzowanych warunkach smakowych, ale przede wszystkim zwiększenie odporności herbaty na zmiany klimatyczne czy ataki szkodników a w konsekwencji rezygnację z używania chemikaliów. Nasze herbaty posiadają wszystkie konieczne certyfikaty jakości. Wieloletnia współpraca z wybranymi plantacjami ma na celu dbałość o wysublimowane gusta smakowe naszych Klientów oraz gwarancję najwyższej jakości produktów.
Ze względu na proces produkcji, jakiemu poddawane są liście herbaciane wyróżniamy cześć głównych typów herbat: biała, zielona, żółta, oolong czyli herbata turkusowa, pu erh oraz czarna (zwana w Chinach czerwoną).
Herbata czyli camelia sinensis sinensis (odmiana chińska) oraz cemelia sinensis assamica (odmiana indyjska, assamska) to roślina z rodziny kamelii, której drzewa mogą osiągać wysokość nawet do 5 metrów (bywają także drzewa odmiany assamskiej o wysokości ok. 20 metrów). Obecnie, ze względu na przysposobienie do masowej produkcji a więc łatwiejszego i szybszego zbioru, najczęściej jest uprawiana w formie krzewu urastającego do ok. 1,2 m.
Krajami przodującymi obecnie w światowej produkcji herbaty są Indie, Chiny i Tajwan, Sri Lanka, Japonia oraz kraje afrykańskie (Kenia, Tanzania, Ruanda). Ogromną popularność zaczynają zdobywać herbaty z Korei, Nepalu, Gruzji czy Nowej Zelandii oraz Tajlandii i Wietnamu. Pola herbaciane znaleźć też można w Indonezji, Pakistanie, Malezji, Birmie, Iranie i Turcji, Rosji, Argentynie oraz na Wyspach Azorskich a także w wielu innych zakątkach świata, gdzie uprawa herbaty jest działalnością na lokalne potrzeby.
Idealnymi warunkami dla uprawy herbaty jest klimat gorący i wilgotny, żyzna gleba - najlepiej łatwo przepuszczalna o kwaśnym odczynie, oraz czyste powietrze. Te wszystkie warunki klimatyczne i glebowe wpływają na smak i aromat danej herbaty. Często okoliczne drzewa i krzewy kwiatowe czy owocowe mają swój wkład w delikatne aromatyzowanie pól herbacianych czy to przez niesione wiatrem aromaty czy też poprzez przepływ wód gruntowych. Jednak herbata nieustannie poddawana jest eksperymentom mającym na celu nie tylko otrzymanie krzewów o sprecyzowanych warunkach smakowych, ale przede wszystkim zwiększenie odporności herbaty na zmiany klimatyczne czy ataki szkodników a w konsekwencji rezygnację z używania chemikaliów. Nasze herbaty posiadają wszystkie konieczne certyfikaty jakości. Wieloletnia współpraca z wybranymi plantacjami ma na celu dbałość o wysublimowane gusta smakowe naszych Klientów oraz gwarancję najwyższej jakości produktów.
Ze względu na proces produkcji, jakiemu poddawane są liście herbaciane wyróżniamy cześć głównych typów herbat: biała, zielona, żółta, oolong czyli herbata turkusowa, pu erh oraz czarna (zwana w Chinach czerwoną).
Podkategorie
HERBATA CZARNA ? w procesie produkcji przechodzi pełną oksydację liści zostając poddana rolowaniu i suszeniu oraz podprażaniu, co w efekcie daje charakterystyczny cierpki, prażony smak naparu z intrygującymi akcentami suszonych owoców i przypraw korzennych. Znana w Europie klasyczna czarna herbata jest w Chinach nazywana herbatą czerwoną od koloru naparu w nie suchych liści.
Warto wiedzieć:
Do herbat czarnych pochodzących z Indii, Sri Lanki, państw Afryki, Jawy i Sumatry często używany jest dodatkowo tzw. ?szyfr herbaciany? oznaczający jakość oraz rodzaj liści z herbacianego krzewu użytych do produkcji danej herbaty:
T (Tippy) ? herbata zawierająca najmłodsze listki i pączki z wierzchołka drzewa herbacianego
F (Flowery) ? herbata zawierająca duże młode listki z odpowiednią ilością pączków, zwykle z drugiego lub trzeciego zbioru
GF (Golden Flowery) ? herbata zawierająca młodziutkie listki lub pączki zbierane na początku sezonu, zwykle o jaśniejszym, złocistym kolorze
F (Finest) ? herbata o wysokiej jakości
SF (Special Finest) ? herbata o najwyższej jakości
OP (Orange Pekoe) ? długie liście herbaty (ze szczytu drzewa herbacianego przed jego wierzchołkiem ? pączkiem i dwoma najmłodszymi listkami)
P (Pekoe) ? liście krótsze i grubsze niż OP (Orange Pekoe)
PS (Pekoe Souchong) ? liście krótsze i grubsze niż P (Pekoe)
S (Souchong) ? najgrubsze liście herbaciane
B (Broken) ? łamane liście
F (Fannings) ? małe części liści, drobniejsze niż B (Broken)
D (Dust) ? pył herbaciany
1 ? herbata najwyższej jakości
?Szyfr herbaciany? wskazuje również, z którego zbioru pochodzi herbata:
FF (First Flush) ? pierwszy zbiór po nieaktywnych miesiącach zimowych, odbywający się od połowy marca do połowy kwietnia. Listki są delikatne i jasnozielone.
Inbetween ? zbiór pośredni, odbywający się od połowy kwietnia do maja.
SF (Second Flush) ? zbiór wiosenny, odbywający się od połowy maja do końca czerwca (w przypadku herbaty Assam do końca września). Listki mają intensywniejszy kolor i są ciemniejsze.
MF (Monsoon Flush) ? zbiór letni. Rozpoczyna się wraz z nadejściem deszczowej pory monsunowej.
AF (Autumnal Flush) ? zbiór jesienny. Ostatni zbiór w roku. Listki są mocno dojrzałe, mają ciemny kolor.
HERBATA CZARNA ? w procesie produkcji przechodzi pełną oksydację liści zostając poddana rolowaniu i suszeniu oraz podprażaniu, co w efekcie daje charakterystyczny cierpki, prażony smak naparu z intrygującymi akcentami suszonych owoców i przypraw korzennych.
Znana w Europie klasyczna czarna herbata jest w Chinach nazywana herbatą czerwoną od koloru naparu w nie suchych liści.
Zbiór 2022 Maharani Hills od ponad 150 lat produkuje najwyższej jakości herbaty o światowej renomie. Napar urzeka cudownie świeżym, wyraźnie kwiatowym aromatem. Zbiór 2022 Maharani Hills od ponad...
Ogród założony w 1924 roku, znajdujący się na wysokości 1500 m n.p.m. Wysokiej jakości herbata z drugiego zbioru. Napar o średniej mocy, delikatnej miodowo- kwiatowej nucie. Ogród założony w 1924 roku,...
SIKKIM TGFOP 1 s.f. TEMI herbata o pełnym, kwiatowym naparze z dużą ilością tipsów. Rarytas dla koneserów. SIKKIM TGFOP 1 s.f. TEMI herbata o...
IMBIROWA ORGANIC to delikatnie rozgrzewająca czarna herbata z dodatkiem suszonego imbiru oraz organicznego olejku imbirowego. IMBIROWA ORGANIC to delikatnie...
Zbiór 2022 Nazwa ogrodu wywodzi się od słów Saur oraz słowa Rani oznaczającego królową doliny i doskonale oddaje charakter herbaty uprawianej na tej plantacji; pierwszy, wiosenny zbiór herbaty o świeżych zielonych liściach daje napar o barwie złota w blasku słońca i oczarowuje wyrafinowanym, świeżym posmakiem z eleganckimi nutami wiosennych kwiatów. Zbiór 2022 Nazwa ogrodu wywodzi się...