Brak produktów
Herbata czyli camelia sinensis sinensis (odmiana chińska) oraz cemelia sinensis assamica (odmiana indyjska, assamska) to roślina z rodziny kamelii, której drzewa mogą osiągać wysokość nawet do 5 metrów (bywają także drzewa odmiany assamskiej o wysokości ok. 20 metrów). Obecnie, ze względu na przysposobienie do masowej produkcji a więc łatwiejsze...
Herbata czyli camelia sinensis sinensis (odmiana chińska) oraz cemelia sinensis assamica (odmiana indyjska, assamska) to roślina z rodziny kamelii, której drzewa mogą osiągać wysokość nawet do 5 metrów (bywają także drzewa odmiany assamskiej o wysokości ok. 20 metrów). Obecnie, ze względu na przysposobienie do masowej produkcji a więc łatwiejszego i szybszego zbioru, najczęściej jest uprawiana w formie krzewu urastającego do ok. 1,2 m.
Krajami przodującymi obecnie w światowej produkcji herbaty są Indie, Chiny i Tajwan, Sri Lanka, Japonia oraz kraje afrykańskie (Kenia, Tanzania, Ruanda). Ogromną popularność zaczynają zdobywać herbaty z Korei, Nepalu, Gruzji czy Nowej Zelandii oraz Tajlandii i Wietnamu. Pola herbaciane znaleźć też można w Indonezji, Pakistanie, Malezji, Birmie, Iranie i Turcji, Rosji, Argentynie oraz na Wyspach Azorskich a także w wielu innych zakątkach świata, gdzie uprawa herbaty jest działalnością na lokalne potrzeby.
Idealnymi warunkami dla uprawy herbaty jest klimat gorący i wilgotny, żyzna gleba - najlepiej łatwo przepuszczalna o kwaśnym odczynie, oraz czyste powietrze. Te wszystkie warunki klimatyczne i glebowe wpływają na smak i aromat danej herbaty. Często okoliczne drzewa i krzewy kwiatowe czy owocowe mają swój wkład w delikatne aromatyzowanie pól herbacianych czy to przez niesione wiatrem aromaty czy też poprzez przepływ wód gruntowych. Jednak herbata nieustannie poddawana jest eksperymentom mającym na celu nie tylko otrzymanie krzewów o sprecyzowanych warunkach smakowych, ale przede wszystkim zwiększenie odporności herbaty na zmiany klimatyczne czy ataki szkodników a w konsekwencji rezygnację z używania chemikaliów. Nasze herbaty posiadają wszystkie konieczne certyfikaty jakości. Wieloletnia współpraca z wybranymi plantacjami ma na celu dbałość o wysublimowane gusta smakowe naszych Klientów oraz gwarancję najwyższej jakości produktów.
Ze względu na proces produkcji, jakiemu poddawane są liście herbaciane wyróżniamy cześć głównych typów herbat: biała, zielona, żółta, oolong czyli herbata turkusowa, pu erh oraz czarna (zwana w Chinach czerwoną).
Podkategorie
HERBATA CZARNA ? w procesie produkcji przechodzi pełną oksydację liści zostając poddana rolowaniu i suszeniu oraz podprażaniu, co w efekcie daje charakterystyczny cierpki, prażony smak naparu z intrygującymi akcentami suszonych owoców i przypraw korzennych. Znana w Europie klasyczna czarna herbata jest w Chinach nazywana herbatą czerwoną od koloru naparu w nie suchych liści.
Warto wiedzieć:
Do herbat czarnych pochodzących z Indii, Sri Lanki, państw Afryki, Jawy i Sumatry często używany jest dodatkowo tzw. ?szyfr herbaciany? oznaczający jakość oraz rodzaj liści z herbacianego krzewu użytych do produkcji danej herbaty:
T (Tippy) ? herbata zawierająca najmłodsze listki i pączki z wierzchołka drzewa herbacianego
F (Flowery) ? herbata zawierająca duże młode listki z odpowiednią ilością pączków, zwykle z drugiego lub trzeciego zbioru
GF (Golden Flowery) ? herbata zawierająca młodziutkie listki lub pączki zbierane na początku sezonu, zwykle o jaśniejszym, złocistym kolorze
F (Finest) ? herbata o wysokiej jakości
SF (Special Finest) ? herbata o najwyższej jakości
OP (Orange Pekoe) ? długie liście herbaty (ze szczytu drzewa herbacianego przed jego wierzchołkiem ? pączkiem i dwoma najmłodszymi listkami)
P (Pekoe) ? liście krótsze i grubsze niż OP (Orange Pekoe)
PS (Pekoe Souchong) ? liście krótsze i grubsze niż P (Pekoe)
S (Souchong) ? najgrubsze liście herbaciane
B (Broken) ? łamane liście
F (Fannings) ? małe części liści, drobniejsze niż B (Broken)
D (Dust) ? pył herbaciany
1 ? herbata najwyższej jakości
?Szyfr herbaciany? wskazuje również, z którego zbioru pochodzi herbata:
FF (First Flush) ? pierwszy zbiór po nieaktywnych miesiącach zimowych, odbywający się od połowy marca do połowy kwietnia. Listki są delikatne i jasnozielone.
Inbetween ? zbiór pośredni, odbywający się od połowy kwietnia do maja.
SF (Second Flush) ? zbiór wiosenny, odbywający się od połowy maja do końca czerwca (w przypadku herbaty Assam do końca września). Listki mają intensywniejszy kolor i są ciemniejsze.
MF (Monsoon Flush) ? zbiór letni. Rozpoczyna się wraz z nadejściem deszczowej pory monsunowej.
AF (Autumnal Flush) ? zbiór jesienny. Ostatni zbiór w roku. Listki są mocno dojrzałe, mają ciemny kolor.
HERBATA CZARNA ? w procesie produkcji przechodzi pełną oksydację liści zostając poddana rolowaniu i suszeniu oraz podprażaniu, co w efekcie daje charakterystyczny cierpki, prażony smak naparu z intrygującymi akcentami suszonych owoców i przypraw korzennych.
Znana w Europie klasyczna czarna herbata jest w Chinach nazywana herbatą czerwoną od koloru naparu w nie suchych liści.
EARL GREY BLUE FLOWER czarna herbata z olejkiem bergamotki i kwiatami bławatka o delikatnym kwiatowym aromacie. EARL GREY BLUE FLOWER czarna herbata...
TRUSKAWKOWO - ŚMIETANKOWA herbata czarna o smaku śmietankowym z truskawkami i liśćmi słodkich jeżyn TRUSKAWKOWO - ŚMIETANKOWA herbata...
Herbata z południowej prowincji Hunan. Duża ilość złotych tipsów sprawia, że napar ma piękny kolor i subtelny aromat kakao. Herbata z południowej prowincji...
Herbata pąkowa pochodząca z północnego regionu prowincji Yunnan. Słodka, wyrazista o pięknym naparze. Herbata pąkowa pochodząca z...
CHINA LAPSANG SOUCHONG chińska herbata wędzona, najlepiej smakuje z małą ilością kandyzowanego cukru. CHINA LAPSANG SOUCHONG chińska...
BRZOSKWINIOWY PONCZmieszanka czarnej i białej herbaty o aromacie świeżo zebranych słonecznych brzoskwiń z kawałkami brzoskwiń i płatkami słonecznika BRZOSKWINIOWY PONCZmieszanka czarnej...
EARL GREY czarna herbata z olejkiem bergamotki. EARL GREY czarna herbata z olejkiem...
Jedna z klasycznych herbat chińskich. Ciasno zawinięte liście dają bogaty brązowy napar i delikatny korzenny smak. Jedna z klasycznych herbat chińskich....
LAWENDOWE MALINY herbata czarna o smaku malinowym z delikatną nutą lawendy z liśćmi czarnej porzeczki i jeżyn. LAWENDOWE MALINY herbata czarna o...
RUANDA OP RUKERI ORGANIC herbata ta pochodzi najwyższych ogrodów herbacianych w Afryce. Rukeri jest częścią planatcji Sorware jednej z najbardziej znanych i cenionych wśród dostawców herbaty na całym świecie. Wyjątkowy klimat i udział chińskich krzewów herbacianych nadaje herbacie niepowtarzalny charakter, inny niż towarzyszący pozostałym herbatom... RUANDA OP RUKERI ORGANIC herbata ta...
CZARNA PORZECZKA czarna herbata z owocami i liśćmi czarnych porzeczek. CZARNA PORZECZKA czarna herbata z...
KENYA TGFOP1 KAIMOSI herbata pochodząca z jednego z nielicznych w Kenii ogrodów, produkujących herbatę ortodoksyjną. Małe, rdzawe liście, ze średnią ilością tipsów dają czerwono-brązowy napar ze świeżą, delikatną nutą cytrusową. KENYA TGFOP1 KAIMOSI herbata...