Brak produktów
Herbata czyli camelia sinensis sinensis (odmiana chińska) oraz cemelia sinensis assamica (odmiana indyjska, assamska) to roślina z rodziny kamelii, której drzewa mogą osiągać wysokość nawet do 5 metrów (bywają także drzewa odmiany assamskiej o wysokości ok. 20 metrów). Obecnie, ze względu na przysposobienie do masowej produkcji a więc łatwiejszego i szybszego zbioru, najczęściej jest uprawiana w formie krzewu urastającego do ok. 1,2 m.
Krajami przodującymi obecnie w światowej produkcji herbaty są Indie, Chiny i Tajwan, Sri Lanka, Japonia oraz kraje afrykańskie (Kenia, Tanzania, Ruanda). Ogromną popularność zaczynają zdobywać herbaty z Korei, Nepalu, Gruzji czy Nowej Zelandii oraz Tajlandii i Wietnamu. Pola herbaciane znaleźć też można w Indonezji, Pakistanie, Malezji, Birmie, Iranie i Turcji, Rosji, Argentynie oraz na Wyspach Azorskich a także w wielu innych zakątkach świata, gdzie uprawa herbaty jest działalnością na lokalne potrzeby.
Idealnymi warunkami dla uprawy herbaty jest klimat gorący i wilgotny, żyzna gleba - najlepiej łatwo przepuszczalna o kwaśnym odczynie, oraz czyste powietrze. Te wszystkie warunki klimatyczne i glebowe wpływają na smak i aromat danej herbaty. Często okoliczne drzewa i krzewy kwiatowe czy owocowe mają swój wkład w delikatne aromatyzowanie pól herbacianych czy to przez niesione wiatrem aromaty czy też poprzez przepływ wód gruntowych. Jednak herbata nieustannie poddawana jest eksperymentom mającym na celu nie tylko otrzymanie krzewów o sprecyzowanych warunkach smakowych, ale przede wszystkim zwiększenie odporności herbaty na zmiany klimatyczne czy ataki szkodników a w konsekwencji rezygnację z używania chemikaliów. Nasze herbaty posiadają wszystkie konieczne certyfikaty jakości. Wieloletnia współpraca z wybranymi plantacjami ma na celu dbałość o wysublimowane gusta smakowe naszych Klientów oraz gwarancję najwyższej jakości produktów.
Ze względu na proces produkcji, jakiemu poddawane są liście herbaciane wyróżniamy cześć głównych typów herbat: biała, zielona, żółta, oolong czyli herbata turkusowa, pu erh oraz czarna (zwana w Chinach czerwoną).
Herbata czyli camelia sinensis sinensis (odmiana chińska) oraz cemelia sinensis assamica (odmiana indyjska, assamska) to roślina z rodziny kamelii, której drzewa mogą osiągać wysokość nawet do 5 metrów (bywają także drzewa odmiany assamskiej o wysokości ok. 20 metrów). Obecnie, ze względu na przysposobienie do masowej produkcji a więc łatwiejszego i szybszego zbioru, najczęściej jest uprawiana w formie krzewu urastającego do ok. 1,2 m.
Krajami przodującymi obecnie w światowej produkcji herbaty są Indie, Chiny i Tajwan, Sri Lanka, Japonia oraz kraje afrykańskie (Kenia, Tanzania, Ruanda). Ogromną popularność zaczynają zdobywać herbaty z Korei, Nepalu, Gruzji czy Nowej Zelandii oraz Tajlandii i Wietnamu. Pola herbaciane znaleźć też można w Indonezji, Pakistanie, Malezji, Birmie, Iranie i Turcji, Rosji, Argentynie oraz na Wyspach Azorskich a także w wielu innych zakątkach świata, gdzie uprawa herbaty jest działalnością na lokalne potrzeby.
Idealnymi warunkami dla uprawy herbaty jest klimat gorący i wilgotny, żyzna gleba - najlepiej łatwo przepuszczalna o kwaśnym odczynie, oraz czyste powietrze. Te wszystkie warunki klimatyczne i glebowe wpływają na smak i aromat danej herbaty. Często okoliczne drzewa i krzewy kwiatowe czy owocowe mają swój wkład w delikatne aromatyzowanie pól herbacianych czy to przez niesione wiatrem aromaty czy też poprzez przepływ wód gruntowych. Jednak herbata nieustannie poddawana jest eksperymentom mającym na celu nie tylko otrzymanie krzewów o sprecyzowanych warunkach smakowych, ale przede wszystkim zwiększenie odporności herbaty na zmiany klimatyczne czy ataki szkodników a w konsekwencji rezygnację z używania chemikaliów. Nasze herbaty posiadają wszystkie konieczne certyfikaty jakości. Wieloletnia współpraca z wybranymi plantacjami ma na celu dbałość o wysublimowane gusta smakowe naszych Klientów oraz gwarancję najwyższej jakości produktów.
Ze względu na proces produkcji, jakiemu poddawane są liście herbaciane wyróżniamy cześć głównych typów herbat: biała, zielona, żółta, oolong czyli herbata turkusowa, pu erh oraz czarna (zwana w Chinach czerwoną).
Podkategorie
HERBATA CZARNA ? w procesie produkcji przechodzi pełną oksydację liści zostając poddana rolowaniu i suszeniu oraz podprażaniu, co w efekcie daje charakterystyczny cierpki, prażony smak naparu z intrygującymi akcentami suszonych owoców i przypraw korzennych. Znana w Europie klasyczna czarna herbata jest w Chinach nazywana herbatą czerwoną od koloru naparu w nie suchych liści.
Warto wiedzieć:
Do herbat czarnych pochodzących z Indii, Sri Lanki, państw Afryki, Jawy i Sumatry często używany jest dodatkowo tzw. ?szyfr herbaciany? oznaczający jakość oraz rodzaj liści z herbacianego krzewu użytych do produkcji danej herbaty:
T (Tippy) ? herbata zawierająca najmłodsze listki i pączki z wierzchołka drzewa herbacianego
F (Flowery) ? herbata zawierająca duże młode listki z odpowiednią ilością pączków, zwykle z drugiego lub trzeciego zbioru
GF (Golden Flowery) ? herbata zawierająca młodziutkie listki lub pączki zbierane na początku sezonu, zwykle o jaśniejszym, złocistym kolorze
F (Finest) ? herbata o wysokiej jakości
SF (Special Finest) ? herbata o najwyższej jakości
OP (Orange Pekoe) ? długie liście herbaty (ze szczytu drzewa herbacianego przed jego wierzchołkiem ? pączkiem i dwoma najmłodszymi listkami)
P (Pekoe) ? liście krótsze i grubsze niż OP (Orange Pekoe)
PS (Pekoe Souchong) ? liście krótsze i grubsze niż P (Pekoe)
S (Souchong) ? najgrubsze liście herbaciane
B (Broken) ? łamane liście
F (Fannings) ? małe części liści, drobniejsze niż B (Broken)
D (Dust) ? pył herbaciany
1 ? herbata najwyższej jakości
?Szyfr herbaciany? wskazuje również, z którego zbioru pochodzi herbata:
FF (First Flush) ? pierwszy zbiór po nieaktywnych miesiącach zimowych, odbywający się od połowy marca do połowy kwietnia. Listki są delikatne i jasnozielone.
Inbetween ? zbiór pośredni, odbywający się od połowy kwietnia do maja.
SF (Second Flush) ? zbiór wiosenny, odbywający się od połowy maja do końca czerwca (w przypadku herbaty Assam do końca września). Listki mają intensywniejszy kolor i są ciemniejsze.
MF (Monsoon Flush) ? zbiór letni. Rozpoczyna się wraz z nadejściem deszczowej pory monsunowej.
AF (Autumnal Flush) ? zbiór jesienny. Ostatni zbiór w roku. Listki są mocno dojrzałe, mają ciemny kolor.
HERBATA CZARNA ? w procesie produkcji przechodzi pełną oksydację liści zostając poddana rolowaniu i suszeniu oraz podprażaniu, co w efekcie daje charakterystyczny cierpki, prażony smak naparu z intrygującymi akcentami suszonych owoców i przypraw korzennych.
Znana w Europie klasyczna czarna herbata jest w Chinach nazywana herbatą czerwoną od koloru naparu w nie suchych liści.
ASSAM TGFOP1 SEWPUR ORGANIC. Indyjska herbata o charakterystycznym wyraźnym i pełnym aromacie, z dodatkiem złotych tipsów herbacianych. ASSAM TGFOP1 SEWPUR ORGANIC. Indyjska...
MACADAMA czarna, deserowa herbata o wyśmienitym orzechowym smaku z wanilią, kawałkami karmelu, amarantusem, orzechami makadamia, migdałami i kwiatami herbacianymi oraz kaktusa. MACADAMA czarna, deserowa herbata o...
TRUFLOWA herbata czarna o słodkim aromacie z orzechami makadamia, odrobiną cukru, łuską kakaową i chipsami kokosowymi TRUFLOWA herbata czarna o słodkim...
Starannie dobrana kompozycja herbaty liściastej - Ceylon, Assam, Darjeeling s.f. Aromatyczny napar o umiarkowanej mocy. Starannie dobrana kompozycja herbaty...
Typowa herbata śniadaniowa, esencjonalna w smaku i naparze. Mieszanka liści z Indii, Ceylonu i Afryki. Typowa herbata śniadaniowa,...
MARCEPANOWA RÓŻA herbata czarna o delikatnym słodkim aromacie z migdałami oraz pączkami i płatkami róży. MARCEPANOWA RÓŻA herbata czarna o...
SKARB MAYÓW Czarna herbata o wyjątkowo mocnym czekoladowym smaku z łuską kakaową, czekoladą białą oraz deserową. SKARB MAYÓW Czarna herbata o...
Mocna, zbalansowana mieszanka herbat z Assamu i Afryki. Wyrazisty smak dobrze komponuje się z mlekiem. Idealna do śniadania! Mocna, zbalansowana mieszanka herbat...
MASALA CHAI czarna herbata z przyprawami, o pikantnym smaku z imbirem, skórkami cytrusowymi, pimentem, kardamonem, czerwonym pieprzem, goździkami i anyżem gwieździstym MASALA CHAI czarna herbata z...
OGIEŃ TROPIKÓW czarna herbata o egzotycznym smaku z płatkami róży i naturalnym aromatem dżakfrut OGIEŃ TROPIKÓW czarna herbata o...
WSCHODNIO - FRYZYJSKA NIEDZIELNA mocna liściasta herbata Assamska, uszlachetniona wanilią Bourbon. WSCHODNIO - FRYZYJSKA NIEDZIELNA...
ORIENTALNA mieszanka czarnej i zielonej herbaty o aromacie jaśminowym z płatkami róży i słonecznika oraz kwiatami herbaty. ORIENTALNA mieszanka czarnej i...