Brak produktów
Herbata czyli camelia sinensis sinensis (odmiana chińska) oraz cemelia sinensis assamica (odmiana indyjska, assamska) to roślina z rodziny kamelii, której drzewa mogą osiągać wysokość nawet do 5 metrów (bywają także drzewa odmiany assamskiej o wysokości ok. 20 metrów). Obecnie, ze względu na przysposobienie do masowej produkcji a więc łatwiejsze...
Herbata czyli camelia sinensis sinensis (odmiana chińska) oraz cemelia sinensis assamica (odmiana indyjska, assamska) to roślina z rodziny kamelii, której drzewa mogą osiągać wysokość nawet do 5 metrów (bywają także drzewa odmiany assamskiej o wysokości ok. 20 metrów). Obecnie, ze względu na przysposobienie do masowej produkcji a więc łatwiejszego i szybszego zbioru, najczęściej jest uprawiana w formie krzewu urastającego do ok. 1,2 m.
Krajami przodującymi obecnie w światowej produkcji herbaty są Indie, Chiny i Tajwan, Sri Lanka, Japonia oraz kraje afrykańskie (Kenia, Tanzania, Ruanda). Ogromną popularność zaczynają zdobywać herbaty z Korei, Nepalu, Gruzji czy Nowej Zelandii oraz Tajlandii i Wietnamu. Pola herbaciane znaleźć też można w Indonezji, Pakistanie, Malezji, Birmie, Iranie i Turcji, Rosji, Argentynie oraz na Wyspach Azorskich a także w wielu innych zakątkach świata, gdzie uprawa herbaty jest działalnością na lokalne potrzeby.
Idealnymi warunkami dla uprawy herbaty jest klimat gorący i wilgotny, żyzna gleba - najlepiej łatwo przepuszczalna o kwaśnym odczynie, oraz czyste powietrze. Te wszystkie warunki klimatyczne i glebowe wpływają na smak i aromat danej herbaty. Często okoliczne drzewa i krzewy kwiatowe czy owocowe mają swój wkład w delikatne aromatyzowanie pól herbacianych czy to przez niesione wiatrem aromaty czy też poprzez przepływ wód gruntowych. Jednak herbata nieustannie poddawana jest eksperymentom mającym na celu nie tylko otrzymanie krzewów o sprecyzowanych warunkach smakowych, ale przede wszystkim zwiększenie odporności herbaty na zmiany klimatyczne czy ataki szkodników a w konsekwencji rezygnację z używania chemikaliów. Nasze herbaty posiadają wszystkie konieczne certyfikaty jakości. Wieloletnia współpraca z wybranymi plantacjami ma na celu dbałość o wysublimowane gusta smakowe naszych Klientów oraz gwarancję najwyższej jakości produktów.
Ze względu na proces produkcji, jakiemu poddawane są liście herbaciane wyróżniamy cześć głównych typów herbat: biała, zielona, żółta, oolong czyli herbata turkusowa, pu erh oraz czarna (zwana w Chinach czerwoną).
Podkategorie
HERBATA CZARNA – w procesie produkcji przechodzi pełną oksydację liści zostając poddana rolowaniu i suszeniu oraz podprażaniu, co w efekcie daje charakterystyczny cierpki, prażony smak naparu z intrygującymi akcentami suszonych owoców i przypraw korzennych. Znana w Europie klasyczna czarna herbata jest w Chinach nazywana herbatą czerwoną od koloru naparu w nie suchych liści.
Warto wiedzieć:
Do herbat czarnych pochodzących z Indii, Sri Lanki, państw Afryki, Jawy i Sumatry często używany jest dodatkowo tzw. „szyfr herbaciany” oznaczający jakość oraz rodzaj liści z herbacianego krzewu użytych do produkcji danej herbaty:
T (Tippy) – herbata zawierająca najmłodsze listki i pączki z wierzchołka drzewa herbacianego
F (Flowery) – herbata zawierająca duże młode listki z odpowiednią ilością pączków, zwykle z drugiego lub trzeciego zbioru
GF (Golden Flowery) – herbata zawierająca młodziutkie listki lub pączki zbierane na początku sezonu, zwykle o jaśniejszym, złocistym kolorze
F (Finest) – herbata o wysokiej jakości
SF (Special Finest) – herbata o najwyższej jakości
OP (Orange Pekoe) – długie liście herbaty (ze szczytu drzewa herbacianego przed jego wierzchołkiem – pączkiem i dwoma najmłodszymi listkami)
P (Pekoe) – liście krótsze i grubsze niż OP (Orange Pekoe)
PS (Pekoe Souchong) – liście krótsze i grubsze niż P (Pekoe)
S (Souchong) – najgrubsze liście herbaciane
B (Broken) – łamane liście
F (Fannings) – małe części liści, drobniejsze niż B (Broken)
D (Dust) – pył herbaciany
1 – herbata najwyższej jakości
„Szyfr herbaciany” wskazuje również, z którego zbioru pochodzi herbata:
FF (First Flush) – pierwszy zbiór po nieaktywnych miesiącach zimowych, odbywający się od połowy marca do połowy kwietnia. Listki są delikatne i jasnozielone.
Inbetween – zbiór pośredni, odbywający się od połowy kwietnia do maja.
SF (Second Flush) – zbiór wiosenny, odbywający się od połowy maja do końca czerwca (w przypadku herbaty Assam do końca września). Listki mają intensywniejszy kolor i są ciemniejsze.
MF (Monsoon Flush) – zbiór letni. Rozpoczyna się wraz z nadejściem deszczowej pory monsunowej.
AF (Autumnal Flush) – zbiór jesienny. Ostatni zbiór w roku. Listki są mocno dojrzałe, mają ciemny kolor.
HERBATA CZARNA – w procesie produkcji przechodzi pełną oksydację liści zostając poddana rolowaniu i suszeniu oraz podprażaniu, co w efekcie daje charakterystyczny cierpki, prażony smak naparu z intrygującymi akcentami suszonych owoców i przypraw korzennych.
Znana w Europie klasyczna czarna herbata jest w Chinach nazywana herbatą czerwoną od koloru naparu w nie suchych liści.
WSCHODNIO - FRYZYJSKA NIEDZIELNA mocna liściasta herbata Assamska, uszlachetniona wanilią Bourbon. WSCHODNIO - FRYZYJSKA NIEDZIELNA...
KARMELOWA czarna herbata o słodkim aromacie z kawałkami karmelu. KARMELOWA czarna herbata o słodkim...
TRUFLOWA herbata czarna o słodkim aromacie z orzechami makadamia, odrobiną cukru, łuską kakaową i chipsami kokosowymi TRUFLOWA herbata czarna o słodkim...
WSCHODNIO - FRYZYJSKA MIESZANKA LIŚCIASTA mieszanka herbat liściastych Assamu ze złotymi tipsami, mocna i bardzo aromatyczna. WSCHODNIO - FRYZYJSKA MIESZANKA...
MACADAMA czarna, deserowa herbata o wyśmienitym orzechowym smaku z wanilią, kawałkami karmelu, amarantusem, orzechami makadamia, migdałami i kwiatami herbacianymi oraz kaktusa. MACADAMA czarna, deserowa herbata o...
SKARB MAYÓW Czarna herbata o wyjątkowo mocnym czekoladowym smaku z łuską kakaową, czekoladą białą oraz deserową. SKARB MAYÓW Czarna herbata o...
MARCEPANOWA RÓŻA herbata czarna o delikatnym słodkim aromacie z migdałami oraz pączkami i płatkami róży. MARCEPANOWA RÓŻA herbata czarna o...
MASALA CHAI czarna herbata z przyprawami, o pikantnym smaku z imbirem, skórkami cytrusowymi, pimentem, kardamonem, czerwonym pieprzem, goździkami i anyżem gwieździstym MASALA CHAI czarna herbata z...
WSCHODNIO - FRYZYJSKA PYSZNY KOPPKE Mieszanka herbaty z łamanych liści oraz złotych tipsów, które dają pełen smak i czerwony kolor w filiżance. Pierwsze sześć najlepszych liści łamie się celowo by uzyskać intensywny kolor i smak naparu. WSCHODNIO - FRYZYJSKA PYSZNY KOPPKE...
Herbata z rejonu Dimbula. Charakteryzuje się złoto-czerwonym naparem o wyrazistym, lekko orzeźwiającym smaku. Herbata z rejonu Dimbula....
Klasyczna propozycja z bogatej oferty herbat z Ceylonu. Aromatyczna i orzeźwiająca. Klasyczna propozycja z bogatej...
OGIEŃ TROPIKÓW czarna herbata o egzotycznym smaku z płatkami róży i naturalnym aromatem dżakfrut OGIEŃ TROPIKÓW czarna herbata o...