Ogrodowe

HERBATA CZARNA ? w procesie produkcji przechodzi pełną oksydację liści zostając poddana rolowaniu i suszeniu oraz podprażaniu, co w efekcie daje charakterystyczny cierpki, prażony smak naparu z intrygującymi akcentami suszonych owoców i przypraw korzennych. Znana w Europie klasyczna czarna herbata jest w Chinach nazywana herbatą czerwoną od kolo...

HERBATA CZARNA ? w procesie produkcji przechodzi pełną oksydację liści zostając poddana rolowaniu i suszeniu oraz podprażaniu, co w efekcie daje charakterystyczny cierpki, prażony smak naparu z intrygującymi akcentami suszonych owoców i przypraw korzennych. Znana w Europie klasyczna czarna herbata jest w Chinach nazywana herbatą czerwoną od koloru naparu w nie suchych liści.

Warto wiedzieć:

Do herbat czarnych pochodzących z Indii, Sri Lanki, państw Afryki, Jawy i Sumatry często używany jest dodatkowo tzw. ?szyfr herbaciany? oznaczający jakość oraz rodzaj liści z herbacianego krzewu użytych do produkcji danej herbaty:

T (Tippy) ? herbata zawierająca najmłodsze listki i pączki z wierzchołka drzewa herbacianego

F (Flowery) ? herbata zawierająca duże młode listki z odpowiednią ilością pączków, zwykle z drugiego lub trzeciego zbioru

GF (Golden Flowery) ? herbata zawierająca młodziutkie listki lub pączki zbierane na początku sezonu, zwykle o jaśniejszym, złocistym kolorze

F (Finest) ? herbata o wysokiej jakości

SF (Special Finest) ? herbata o najwyższej jakości

OP (Orange Pekoe) ? długie liście herbaty (ze szczytu drzewa herbacianego przed jego wierzchołkiem ? pączkiem i dwoma najmłodszymi listkami)

P (Pekoe) ? liście krótsze i grubsze niż OP (Orange Pekoe)

PS (Pekoe Souchong) ? liście krótsze i grubsze niż P (Pekoe)

S (Souchong) ? najgrubsze liście herbaciane

B (Broken) ? łamane liście

F (Fannings) ? małe części liści, drobniejsze niż B (Broken)

D (Dust) ? pył herbaciany

1 ? herbata najwyższej jakości

?Szyfr herbaciany? wskazuje również, z którego zbioru pochodzi herbata:

FF (First Flush) ? pierwszy zbiór po nieaktywnych miesiącach zimowych, odbywający się od połowy marca do połowy kwietnia. Listki są delikatne i jasnozielone.

Inbetween ? zbiór pośredni, odbywający się od połowy kwietnia do maja.

SF (Second Flush) ? zbiór wiosenny, odbywający się od połowy maja do końca czerwca (w przypadku herbaty Assam do końca września). Listki mają intensywniejszy kolor i są ciemniejsze.

MF (Monsoon Flush) ? zbiór letni. Rozpoczyna się wraz z nadejściem deszczowej pory monsunowej.

AF (Autumnal Flush) ? zbiór jesienny. Ostatni zbiór w roku. Listki są mocno dojrzałe, mają ciemny kolor.

Więcej

Ogrodowe  Jest 32 produktów.

na stronę
Pokazuje 13 - 24 z 32 elementów
Pokazuje 13 - 24 z 32 elementów

Pozycjonowanie stron Poznań