Herbaty turkusowe - Czarne Smoki

HERBATA TURKUSOWA ? Oolongi (ulong, wulong, nazywane także herbatami turkusowymi) ? to chińskie herbaty o szerokim spektrum stopnia oksydacji, które zaczęto produkować niespełna 400 lat temu. Liście herbaciane suszone są w wiklinowych koszach, którymi często się potrząsa aby naruszyć strukturę znajdujących się w środku herbacianych liści ? ma to na celu uwolnienie soków z liści. Tak na kilka godzin lub dni zostawia się herbatę do utlenienia. Następnie w materiałowych workach liście herbaciane są odpowiednio rolowane. Niekiedy stosuje się także podprażanie liści. Oolongi lekko oksydowane ? np. Dong Ding - mają kolor liści zbliżony do herbat zielonych i charakteryzują się słodkawymi, kwiatowo- mlecznymi akcentami oraz naparami pozbawionymi goryczy. Herbaty turkusowe mocniej oksydowane mają ciepłe podprażane akcenty z nutami czekolady, przypraw korzennych czy suszonych owoców.

Tradycyjnie tę herbatę produkuje się tylko w trzech prowincjach Chin, przy czym
niskooksydowane oolongi (poniżej 50%) wytwarzane są na Tajwanie i na południu prowincji Fujijan; z kolei wysokooksydowane oolongi (powyżej 50%) pochodzą z północnej części Fujijan oraz z prowincji Guangdong. Oolongi charakteryzują się mocnym smakiem i świeżym zapachem, aromatami kwiatów i owoców oraz akcentami mineralnymi. 
Wielowymiarowość smaków i aromatów tych herbat jest związana z procesem produkcji, w skład którego wchodzi suszenie na słońcu, wietrzenie w cieniu, podrzucanie w wiklinowych koszach w celu naruszenia struktury brzegów liści i - co za tym idzie- włączenia soków roślinnych w proces kształtowania charakteru herbaty, rolowanie i niekiedy podprażanie.
Herbaty turkusowe posiadają ponad 400 składników odżywczych, w tym: witaminy z grupy B,witaminę E, C, K i D, żelazo, fosfor, magnez, wapń, jod, cynk, flawonoidy, antyoksydanty, tainę, teninę oraz olejki eteryczne. Chińscy naukowcy udowodnili, że oolongi spowalniają procesy starzenia, wzmacniają system immunologiczny, wspomagają procesy odchudzania.
Oolongi są najczęściej używanymi herbatami podczas ceremonii parzenia herbaty metodą Gongfu Cha ? rytuału pokazującej wyjątkową zręczność i długie herbaciane doświadczenie mistrza ceremonii.

HERBATA TURKUSOWA ? Oolongi (ulong, wulong, nazywane także herbatami turkusowymi) ? to chińskie herbaty o szerokim spektrum stopnia oksydacji, które zaczęto produkować niespełna 400 lat temu. Liście herbaciane suszone są w wiklinowych koszach, którymi często się potrząsa aby naruszyć strukturę znajdujących się w środku herbacianych liści ? ma to na celu uwolnienie soków z liści. Tak na kilka godzin lub dni zostawia się herbatę do utlenienia. Następnie w materiałowych workach liście herbaciane są odpowiednio rolowane. Niekiedy stosuje się także podprażanie liści. Oolongi lekko oksydowane ? np. Dong Ding - mają kolor liści zbliżony do herbat zielonych i charakteryzują się słodkawymi, kwiatowo- mlecznymi akcentami oraz naparami pozbawionymi goryczy. Herbaty turkusowe mocniej oksydowane mają ciepłe podprażane akcenty z nutami czekolady, przypraw korzennych czy suszonych owoców.

Tradycyjnie tę herbatę produkuje się tylko w trzech prowincjach Chin, przy czym
niskooksydowane oolongi (poniżej 50%) wytwarzane są na Tajwanie i na południu prowincji Fujijan; z kolei wysokooksydowane oolongi (powyżej 50%) pochodzą z północnej części Fujijan oraz z prowincji Guangdong. Oolongi charakteryzują się mocnym smakiem i świeżym zapachem, aromatami kwiatów i owoców oraz akcentami mineralnymi. 
Wielowymiarowość smaków i aromatów tych herbat jest związana z procesem produkcji, w skład którego wchodzi suszenie na słońcu, wietrzenie w cieniu, podrzucanie w wiklinowych koszach w celu naruszenia struktury brzegów liści i - co za tym idzie- włączenia soków roślinnych w proces kształtowania charakteru herbaty, rolowanie i niekiedy podprażanie.
Herbaty turkusowe posiadają ponad 400 składników odżywczych, w tym: witaminy z grupy B,witaminę E, C, K i D, żelazo, fosfor, magnez, wapń, jod, cynk, flawonoidy, antyoksydanty, tainę, teninę oraz olejki eteryczne. Chińscy naukowcy udowodnili, że oolongi spowalniają procesy starzenia, wzmacniają system immunologiczny, wspomagają procesy odchudzania.
Oolongi są najczęściej używanymi herbatami podczas ceremonii parzenia herbaty metodą Gongfu Cha ? rytuału pokazującej wyjątkową zręczność i długie herbaciane doświadczenie mistrza ceremonii.
Więcej

Herbaty turkusowe - Czarne Smoki  Jest 5 produktów.

Pokazuje 1 - 5 z 5 elementów
Pokazuje 1 - 5 z 5 elementów

Pozycjonowanie stron Poznań