JAPAN GYOKURO TOKIWA ORGANIC

JAPAN GYOKURO TOKIWA ORGANIC

JAPAN GYOKURO TOKIWA ORGANIC prowincja Kyushu

Gyokuro /jap. „Szlachetne Krople Rosy”/ jest uważana za najszlachetniejszą z japońskich herbat, a przez niektórych za najlepszą na świecie. Tokiwa to starożytne japońskie słowo, które wyraża wiecznie zielony kolor natury. Gyokuro ceniona jest za względu na swój wyjątkowy smak i zdrowotne właściwości. Jej niepowtarzalność odnaleźć można również w procesie produkcji opartej na kosztownej recepturze. W momencie zawiązywania pączków cała plantacja zostaje zacieniona matami bambusowymi na ponad dwa tygodnie. Dzięki temu młode pączki i liście mają większą zawartość chlorofilu /stąd soczysta zieleń/ oraz niższą zawartość taniny /zyskuje słodycz i subtelny smak/. Po zbiorach listki poddawane są działaniu pary wodnej, następnie suszone i prasowane. Gyokuro cenimy za wyjątkowo dużą zawartość chlorofilu i przeciwutleniaczy. Podobnie jak pozostałe zielone herbaty stymuluje pracę mózgu oraz układu nerwowego, orzeźwia i dodaje energii na co dzień. Liście mają kształt ciemnozielonych płaskich igiełek a napar tej herbaty jest świeży o lekko słodkawym posmaku.

Do przygotowania tej herbaty zalecamy wodę o temperaturze 70°C. Proponujemy parzyć krótko, wtedy można zaparzyć od razu ponownie. Maksymalny czas parzenia to 2 minuty.

Gyokuro można kupić tutaj.

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment:
Type Code