CHINA ANJI BAI CHA

CHINA ANJI BAI CHA

CHINA ANJI BAI CHA, czyli dosłownie „biała herbata z powiatu Anji”. Wbrew pozorom, to herbata zielona, pochodząca z północnej, górzystej części prowincji Zheijang. Ogród ten znajduje się wokół Hangzhou, "stolicy herbaty" tego rozwijającego się regionu. Niezwykle starannie przetworzone liście dają niesamowity wygląd i  bardzo jasny kolor naparu. To właśnie tej jasności zawdzięcza swoją nazwę. Specjalność tej herbaty polega na przetwarzaniu zgodnie z klasyczną metodą produkcji zielonej herbaty i produkowaniu tylko na początku wiosennej uprawy.

Anji Bai Cha przez długi czas uznawana była za herbatę wyłącznie legendarną – mimo iż pierwsze wzmianki o niej sięgają XII wieku, to dopiero lata 80. XX wieku przyniosły odkrycie dwóch krzewów kultywaru Bai Ye Yi Hao, od których pochodzą wszystkie komercyjne uprawy. Anji Tea w Chinach podawana jest na specjalne okazje.

Anji Bai Cha wyróżnia się na tle innych zielonych herbat chińskich niską zawartością chlorofilu (stąd białawy kolor) oraz wysokim stężeniem aminokwasów, co nadaje naparowi słodkawego smaku o wyczuwalnym umami. Delikatne nuty trawiasto-kwiatowe połączone z oleistym, kremowym body i niskim poziomem goryczki dają w efekcie naprawdę wyjątkową herbatę, bez wątpienia godną swojej ceny.

Zalecana temperatura parzenia: 75-80C

Zalecany czas parzenia: 1,5-2 minuty pierwsze parzenie, kolejne wydłużamy o 30 s – 1 min.

http://edomherbaty.pl/herbaty-biale/616-china-anji.html

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment:
Type Code