DARJEELING FTGFOP1 f.f. SOURENEE ORGANIC

DAREELING FTGFOP1 f.f. SOURENEE ORGANIC

Nazwa ogrodu wywodzi się od słow – „Saur” oraz słowa „rani” oznaczającego królową doliny i doskonale oddaje charakter herbaty uprawianej na tej plantacji; pierwszy, wiosenny zbiór herbaty o świeżych zielonych liściach daje napar o barwie złota w blasku słońca i oczarowuje wyrafinowanym, świeżym posmakiem z eleganckimi nutami wiosennych kwiatów.

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

35,00 zł

Więcej informacji

DAREELING FTGFOP1 f.f. SOURENEE ORGANIC

Ogród herbaciany Sourenee, położony w prowincji Mirik Valley położony na wysokości 1600 metrów n.p.m. W ogrodzie tym produkuje wyłącznie herbaty organiczne potwierdzając to odpowiednimi certyfikatami a przy tym gwarantuje wyjątkowo harmonijny i intrygujący profil smakowy herbacianych naparów. Nazwa ogrodu wywodzi się od słow – „Saur” oraz słowa „rani” oznaczającego królową doliny i doskonale oddaje charakter herbaty uprawianej na tej plantacji; pierwszy, wiosenny zbiór herbaty o świeżych zielonych liściach daje napar o barwie złota w blasku słońca i oczarowuje wyrafinowanym, świeżym posmakiem z eleganckimi nutami wiosennych kwiatów.

PARZENIE  Czas: 2-3 minuty | Ilość: 1 czubata łyżeczka

 

DARJEELINGI – SZMAPANY WSRÓD HERBAT

W północno-wschodnich Indiach, w obrębie regionu Bengal Zachodni mieści się Darjeeling – kraina herbaciana, w skład której wchodzi ponad 87 ogrodów (plantacji) herbacianych. Liczne mgły, duża wilgotność, natężenie promieni słonecznych oraz żyzna górska gleba tworzą dla herbacianych krzewów odmiany camelia sinensis sinensis wyjątkowe warunki do wzrostu a w konsekwencji herbatę o niepowtarzalnym smaku i aromacie pełną szlachetnych nut roślinno-kwiatowych, świeżości i wytrawność charakternego muszkatelu oraz wytwornej goryczki. Wszystkie te cechy pięknie różnicują się w zależności od pory zbiorów: wiosennych, letnich i jesiennych…

Herbaty Darjeeling to także wyjątkowo pieczołowity proces produkcji: od zbiorów liści herbacianych tylko przez wykwalifikowane zbieraczki, poprzez profesjonalny standard obróbki herbaty oraz wysoki poziom dostawy do wybranych herbaciarni na świecie.

Rady herbaciane: 

 

Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.

W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypcekulkiłyżki..

Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.

W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.

Poniżej ogólny czas parzenia naparu, który czasami jest traktowany bardzo indywidualnie.

Herbaty czarne  2-4 minut  100C

Herbaty zielone  2-3 minut  80C

Herbaty białe  2-3 minut  80C

Herbaty czerwone  2-4 minut 100C

Herbaty owocowe 6-10 minut  100C

Herbaty ziołowe 8-10 minut 100C

Rooibos  6-8 minut 100C

Mate ok. 6 minut 100C

Herbaty parzone krótko są pobudzające, dłużej natomiast mają działanie uspakajające. Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.

Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..

 

Smacznego !

Opinie o produkcie

Brak komentarzy do tego produktu.

Write a review

DARJEELING FTGFOP1 f.f. SOURENEE ORGANIC

DARJEELING FTGFOP1 f.f. SOURENEE ORGANIC

DAREELING FTGFOP1 f.f. SOURENEE ORGANIC

Nazwa ogrodu wywodzi się od słow – „Saur” oraz słowa „rani” oznaczającego królową doliny i doskonale oddaje charakter herbaty uprawianej na tej plantacji; pierwszy, wiosenny zbiór herbaty o świeżych zielonych liściach daje napar o barwie złota w blasku słońca i oczarowuje wyrafinowanym, świeżym posmakiem z eleganckimi nutami wiosennych kwiatów.

Produkty powiązane