JAPAN GYOKURO TOKIWA ORGANIC

JAPAN GYOKURO TOKIWA ORGANIC

Gyokuro /jap. „Szlachetne Krople Rosy”/ jest uważana za najszlachetniejszą z japońskich herbat, a przez niektórych za najlepszą na świecie. Gyokuro ceniona jest za względu na swój wyjątkowy smak i zdrowotne właściwości.

Więcej szczegółów

31,24 zł

Więcej informacji


JAPAN GYOKURO TOKIWA ORGANIC

Gyokuro /jap. „Szlachetne Krople Rosy”/ jest uważana za najszlachetniejszą z japońskich herbat, a przez niektórych za najlepszą na świecie. Gyokuro ceniona jest za względu na swój wyjątkowy smak i zdrowotne właściwości. Jej niepowtarzalność odnaleźć można również w procesie produkcji opartej na kosztownej recepturze. W momencie zawiązywania pączków cała plantacja zostaje zacieniona matami bambusowymi na ponad dwa tygodnie. Dzięki temu młode pączki i liście mają większą zawartość chlorofilu /stąd soczysta zieleń/ oraz niższą zawartość taniny /zyskuje słodycz i subtelny smak/. Po zbiorach listki poddawane są działaniu pary wodnej, następnie suszone i prasowane. Gyokuro cenimy za wyjątkowo dużą zawartość chlorofilu i przeciwutleniaczy. Podobnie jak pozostałe zielone herbaty stymuluje pracę mózgu oraz układu nerwowego, orzeźwia i dodaje energii na co dzień. Liście mają kształt ciemnozielonych płaskich igiełek a napar tej herbaty jest świeży o lekko słodkawym posmaku. Polecamy !

PARZENIE  Czas: 2-3 minuty | Ilość: 1 czubata łyżeczka

 

Rady herbaciane: 

 

Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.

W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypcekulkiłyżki..

Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.

W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.

Poniżej ogólny czas parzenia naparu, który czasami jest traktowany bardzo indywidualnie.

Herbaty czarne  2-4 minut  100C

Herbaty zielone  2-3 minut  80C

Herbaty czerwone  2-4 minut 100C

Herbaty owocowe 6-10 minut  100C

Herbaty ziołowe 8-10 minut 100C

Rooibos  6-8 minut 100C

Mate ok. 6 minut 100C

Herbaty parzone krótko są pobudzające, dłużej natomiast mają działanie uspakajające. Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.

Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..

 

Smacznego !

Opinie o produkcie

Brak komentarzy do tego produktu.

Write a review

JAPAN GYOKURO TOKIWA ORGANIC

JAPAN GYOKURO TOKIWA ORGANIC

JAPAN GYOKURO TOKIWA ORGANIC

Gyokuro /jap. „Szlachetne Krople Rosy”/ jest uważana za najszlachetniejszą z japońskich herbat, a przez niektórych za najlepszą na świecie. Gyokuro ceniona jest za względu na swój wyjątkowy smak i zdrowotne właściwości.

Produkty powiązane