CHINA OOLONG SHUIXIAN ROCK

CHINA OOLONG SHUIXIAN ROCK

Turkusowa herbata uprawiana w Chinach w prowincji Fujan o dużych, ciemnych skręconych liściach. Herbata ta łączy w sobie łagodną aromatyczność  zielonej herbaty ze smakiem  czarnej herbaty dlatego otrzymamy jasnobrązowy napar o lekko uprażonym smaku.

Więcej szczegółów

9,89 zł

Więcej informacji

CHINA OOLONG SHUIXIAN ROCK TEA to wyjątkowa herbata turkusowa z gór Wuyi w prowincji Fujian. Ten obszar znany jest wszystkim koneserom herbaty – unikalne warunki klimatyczno-glebowe i kilkusetletnia tradycja dają w rezultacie szereg pomnikowych wręcz herbat, z najsłynniejszą (i najdroższą na świecie!) Da Hong Pao na czele.

„Shui Xian” oznacza dosłownie „Nimfę Wodną”, choć naszym zdaniem herbata ta zdecydowanie bardziej związana jest z żywiołem ziemi – wysoka mineralność czyni z niej prawdziwą skalną herbatę (yancha – rock tea).

Shuixian Rock Tea to herbata częściowo utleniana (w zakresie 40-60%) o dużych, zielono-brązowych liściach skręconych w kształt litery S; napar dość lekki, o pomarańczowo-różowym zabarwieniu. Zarówno w aromacie, jak i smaku pojawiają się charakterystyczne nuty skórki pieczonego chleba, ciastek, orzechów połączone z wyraźną mineralnością i słodkim, owocowym posmakiem.

Herbata ta świetnie nadaje się do wielokrotnego parzenia gorącą wodą w stylu gong fu (duża ilość liści, krótkie parzenia).

Temperatura parzenia 90/95 °C

PARZENIE  Czas: od 1-2 minut | Ilość: 1 czubata łyżeczka

 

Rady herbaciane: 

 

Liście herbaty lubią swobodnie zaparzać się w wodzie, dlatego najlepiej przygotowywać je w osobnym czajniczku. Po upływie wskazanego czasu oddzielamy liście herbaciane od naparu. Polecamy również głębokie zaparzacze, w których liście mogą spokojnie rozwijać się i wydobyć swój aromat.

W pracy, na wakacjach lub do herbaty "w kubku" idealnie nadają się wszelkiego rodzaju zaparzacze na 1-2 porcje, jak szczypcekulkiłyżki..

Dla eko-amatorów proponujemy zaparzacze bambusowe, filtry bawełniane lub papierowe.

W przygotowywaniu herbaty ważny jest czas jej parzenia oraz temperatura wody.

Poniżej ogólny czas parzenia naparu, który czasami jest traktowany bardzo indywidualnie.

Herbaty czarne  2-4 minut  100C

Herbaty zielone  2-3 minut  80C

Herbaty czerwone  2-4 minut 100C

Herbaty owocowe 6-10 minut  100C

Herbaty ziołowe 8-10 minut 100C

Rooibos  6-8 minut 100C

Mate ok. 6 minut 100C

Herbaty parzone krótko są pobudzające, dłużej natomiast mają działanie uspakajające. Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej uwalnia się goryczki i koloru.

Najlepiej wypróbować różne sposoby parzenia, żeby przygotować swoją ulubioną herbatę..

 

Smacznego !

Opinie o produkcie

Brak komentarzy do tego produktu.

Write a review

CHINA OOLONG SHUIXIAN ROCK

CHINA OOLONG SHUIXIAN ROCK

CHINA OOLONG SHUIXIAN ROCK

Turkusowa herbata uprawiana w Chinach w prowincji Fujan o dużych, ciemnych skręconych liściach. Herbata ta łączy w sobie łagodną aromatyczność  zielonej herbaty ze smakiem  czarnej herbaty dlatego otrzymamy jasnobrązowy napar o lekko uprażonym smaku.

Produkty powiązane