HERBATY

Herbata jest rośliną z rodziny kameliowatych - Camellia sinensis i jest to odmiana chińska. 
W późniejszym czasie odkryto ogrody herbaciane w Indiach i ta odmiana nazywa się Camellia assamica.
Herbata uprawiana jest głownie w Indiach, Chinach, Japonii, Sri Lance, Afryce..
Najbardziej znane herbaty czarne ogrodowe to Assam, Darjeeling, Yunnan, Ceylo...

Herbata jest rośliną z rodziny kameliowatych - Camellia sinensis i jest to odmiana chińska. 
W późniejszym czasie odkryto ogrody herbaciane w Indiach i ta odmiana nazywa się Camellia assamica.
Herbata uprawiana jest głownie w Indiach, Chinach, Japonii, Sri Lance, Afryce..
Najbardziej znane herbaty czarne ogrodowe to Assam, Darjeeling, Yunnan, Ceylon, Nepal i Kenya..
Nasze herbaty uprawiane są na najlepszych plantacjach i zbierane są ręcznie do specjalnych koszy herbacianych. 
Miękko lądują tam tylko pączki herbaciane i sześć następnych liści.
Liście herbaciane są sklasyfikowane według kolejności liścia i rodzaju - cały liść, łamany, fannings i dust. Im wyższy liść, tym więcej symboli..

Więcej

HERBATY  Jest 184 produktów.

Podkategorie

  • Herbaty czarne
  • Herbaty zielone

    Zielona herbata cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków, a także ludzi na całym świecie. Pochodzi z Chin. Ponad 4500 lat temu zrodził się tam pomysł parzenia liści rośliny, która u nas nazywana jest herbatą chińską. Liście zbierane są ręcznie, a następnie suszone. Zielona herbata uznawana jest za napój młodości o właściwościach pozwalających obniżać poziom złego cholesterolu. Wspomaga także proces odchudzania. Wielu naukowców twierdzi także, że zielona herbata wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Chińczycy stosowali ten rodzaj napoju do leczenia bólów głowy, zaburzeń trawienia, otyłości. Współcześnie, zielona herbata jest powszechnie stosowana w profilaktyce zdrowotnej. Zawiera wiele minerałów i mikroelementów, takich jak fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk oraz witaminy: A, B, B2, C, E, K.

  • Herbaty białe

    Biała herbata wywodzi się z Chin. Dawniej była przywilejem ludzi bogatych. Obecnie może ją już pić każdy. Także Ty. Jej wyjątkowy smak uzyskujemy dzięki specjalnemu procesowi produkcji. Biała herbata powstaje wyłącznie z nierozwiniętych pączków herbacianych. Liście używane do jej produkcji są bardzo szlachetne i po zerwaniu jedynie suszone. Jest to zdecydowanie najmniej przetworzona postać herbaty, jaka jest obecnie dostępna. Zawiera więcej składników odżywczych niż herbata czarna czy zielona. Tipsy białej herbaty mają biały oraz srebrny kolor. Taki sam jest również jej napar, który orzeźwia cały organizm i poprawia koncentrację. Codzienne picie białej herbaty może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Po filiżance takiej herbaty poczujemy się po prostu lepiej.

    Nasze chińskie, białe herbaty zapraszają..

  • Herbaty czerwone

    Herbaty czerwone to herbaty półfermentowane gdzie proces fermentacji został zatrzymany na pewnym etapie. Bukiet smaku i aromat jest pomiędzy czarnymi a zielonymi herbatami i jest bardzo specyficzny. Napar tej herbaty jest rzeczywiści czerwony. Herbaty czerwone a w szczególności Pu Erh znane są z właściwości leczniczych i mianuje się je nazwą odchudzającej herbaty chińskich cesarzy. Herbata ta wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza procesy trawienne, zawiera duże ilości przeciwutleniaczy oraz zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu - wolnych rodników. Czerwona herbata pita regularnie skutecznie walczy z nadwagą !

  • Herbaty owocowe

    Herbaty owocowe i ziołowe pije się już od kilku tysięcy lat. Pierwsze zapisy na ten temat pojawiły się 2700 r. p.n.e. w księdze ziół chińskiego cesarza Shen Nunga. W papirusach egipskich ok 1550 r. p.n.e. znajdowało się ponad 700 przepisów przyrządzania herbat ziołowych i owocowych. Mieszanki owocowe zawierają owoce suszone, kandyzowane, zioła oraz niezliczone kwiaty. Nasze mieszanki herbaciane są starannie komponowane, testowane przez herbacianych kiperów i badanem pod okiem specjalistów w laboratoriach w Hamburgu. To tam przyznawane są naszym herbatom liczne certyfikaty.

  • Herbaty ziołowe

    Herbaty ziołowe pije się już od kilku tysięcy lat. Pierwsze zapisy na ten temat pojawiły się 2700 r. p.n.e. w księdze ziół chińskiego cesarza Shen Nunga. W papirusach egipskich ok 1550 r. p.n.e. znajdowało się ponad 700 przepisów przyrządzania herbat ziołowych i owocowych. Mieszanki ziołowe zawierają owoce suszone, kandyzowane, mate, rooibos, zioła oraz niezliczone kwiaty. Nasze mieszanki herbaciane są starannie komponowane, testowane przez herbacianych kiperów i badanem pod okiem specjalistów w laboratoriach w Hamburgu. To tam przyznawane są naszym herbatom liczne certyfikaty. Mieszanki te polecamy szczególnie dzieciom, kobietom w ciąży, osobom mającym trudności z zasypianiem lub z problemami zdrowotnymi. Herbaty te są doskonałe latem jako lekkie orzeźwienie lub zimą na miłe zakończenie dnia..

  • Mate

    Mate jest szeroko rozpowszechniona w Południowej Ameryce od wieków. Te wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego mają niesamowite działanie ! Napój ten likwiduje zmęczenie, rozjaśnia umysł, wspomaga koncentrację i doskonale gasi pragnienie. Dlatego też funkcjonuje jako codzienny napar w tych gorących krajach. W Brazylii, Paragwaju, Argentynie, Peru czy Wenezueli nie rzadko można spotkać widok "przerwy na mate", kiedy to nawet grupy ludzi wspólnie piją mate z termosu..

  • Rooibos

    Rooibos to czerwonokrzew całkowicie odmienny od typowych krzewów herbacianych. Nie zawiera garbników, kofeiny czy teiny. Posiada specyficzny miodowy smak. W wielu regionach świata, herbatę Rooibos uznaje się za lecznicze zioło. Herbata jest bogata w składniki mineralne, przede wszystkim w żelazo. Zawiera także dwa bardzo ważne składniki odżywcze: kwercytynę i bioflawonoidy. Mają one zbawienny wpływ na cały organizm. Wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga organizm w walce z dolegliwościami jelitowymi i żołądkowymi. Ponadto, spowalnia proces starzenia i pozwala właściwie zarządzać gospodarką organizmu. Herbata z czerwonokrzewu polecana jest dzieciom, kobietom w ciąży, osobom nerwowym, a także wszystkim tym, którzy mają problem z zasypianiem.

  • Herbaty Organiczne BIO

    Herbaty Bio to specjalnie wyselekcjonowane mieszanki herbat. Posiadają one liczne certyfikaty bioorganiczne, uprawiane są często w specjalnych ogrodach herbacianych.

  • Lapacho

    LAPACHO kora drzew rosnących w lasach tropikalnych Ameryki Południowej. Drzewa te sięgają 35 metrów wysokości ! Wodnisty ekstrakt z wody tej kory wykorzystywany był przez Inków, później przez mieszkańców Peru, Boliwii oraz Paragwaju jako napój leczniczy. Lapacho znane jest z pełnego, lekko cierpkiego smaku o leśnym charakterze. Do dziś kora ta znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Wywar z Lapacho obniża poziom cukru, ułatwia trawienie, działa krwiotwórczo, oczyszcza organizm z toksyn i trucizn, wzmaga odporność, stosowany jest w leczeniu szeregu chorób nowotworowych, ma działanie antybiotyczne, stosowany jest w leczeniu chorób układu oddechowego, układu pokarmowego i układu moczowego. Lapacho również skutecznie zwalcza przeziębienia a stosowany profilaktycznie, szczególnie w okresach przesilenia, wzmacnia odporność..

  • Herbaty Odchudzające

    Herbaty czerwone to herbaty półfermentowane gdzie proces fermentacji został zatrzymany na pewnym etapie. Bukiet smaku i aromat jest pomiędzy czarnymi a zielonymi herbatami i jest bardzo specyficzny. Napar tej herbaty jest rzeczywiści czerwony. Herbaty czerwone a w szczególności Pu Erh znane są z właściwości leczniczych i mianuje się je nazwą odchudzającej herbaty chińskich cesarzy. Herbata ta wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza procesy trawienne, zawiera duże ilości przeciwutleniaczy oraz zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu - wolnych rodników.

na stronę
Pokazuje 13 - 24 z 184 elementów
Pokazuje 13 - 24 z 184 elementów