HERBATY

Herbata czyli camelia sinensis sinensis (odmiana chińska) oraz cemelia sinensis assamica (odmiana indyjska, assamska) to roślina z rodziny kamelii, której drzewa mogą osiągać wysokość nawet do 5 metrów (bywają także drzewa odmiany assamskiej o wysokości ok. 20 metrów). Obecnie, ze względu na przysposobienie do masowej produkcji a więc łatwiejsze...

Herbata czyli camelia sinensis sinensis (odmiana chińska) oraz cemelia sinensis assamica (odmiana indyjska, assamska) to roślina z rodziny kamelii, której drzewa mogą osiągać wysokość nawet do 5 metrów (bywają także drzewa odmiany assamskiej o wysokości ok. 20 metrów). Obecnie, ze względu na przysposobienie do masowej produkcji a więc łatwiejszego i szybszego zbioru, najczęściej jest uprawiana w formie krzewu urastającego do ok. 1,2 m.

Krajami przodującymi obecnie w światowej produkcji herbaty są Indie, Chiny i Tajwan, Sri Lanka, Japonia oraz kraje afrykańskie (Kenia, Tanzania, Ruanda). Ogromną popularność zaczynają zdobywać herbaty z Korei, Nepalu, Gruzji czy Nowej Zelandii oraz Tajlandii i Wietnamu. Pola herbaciane znaleźć też można w Indonezji, Pakistanie, Malezji, Birmie, Iranie i Turcji, Rosji, Argentynie oraz na Wyspach Azorskich a także w wielu innych zakątkach świata, gdzie uprawa herbaty jest działalnością na lokalne potrzeby.

Idealnymi warunkami dla uprawy herbaty jest klimat gorący i wilgotny, żyzna gleba - najlepiej łatwo przepuszczalna o kwaśnym odczynie, oraz czyste powietrze. Te wszystkie warunki klimatyczne i glebowe wpływają na smak i aromat danej herbaty. Często okoliczne drzewa i krzewy kwiatowe czy owocowe mają swój wkład w delikatne aromatyzowanie pól herbacianych czy to przez niesione wiatrem aromaty czy też poprzez przepływ wód gruntowych. Jednak herbata nieustannie poddawana jest eksperymentom mającym na celu nie tylko otrzymanie krzewów o sprecyzowanych warunkach smakowych, ale przede wszystkim zwiększenie odporności herbaty na zmiany klimatyczne czy ataki szkodników a w konsekwencji rezygnację z używania chemikaliów. Nasze herbaty posiadają wszystkie konieczne certyfikaty jakości. Wieloletnia współpraca z wybranymi plantacjami ma na celu dbałość o wysublimowane gusta smakowe naszych Klientów oraz gwarancję najwyższej jakości produktów.

Ze względu na proces produkcji, jakiemu poddawane są liście herbaciane wyróżniamy cześć głównych typów herbat: biała, zielona, żółta, oolong czyli herbata turkusowa, pu erh oraz czarna (zwana w Chinach czerwoną).

Więcej

HERBATY  Jest 188 produktów.

Podkategorie

  • Herbaty czarne

    Herbata czyli camelia sinensis sinensis (odmiana chińska) oraz cemelia sinensis assamica (odmiana indyjska, assamska) to roślina z rodziny kamelii, której drzewa mogą osiągać wysokość nawet do 5 metrów (bywają także drzewa odmiany assamskiej o wysokości ok. 20 metrów). Obecnie, ze względu na przysposobienie do masowej produkcji a więc łatwiejszego i szybszego zbioru, najczęściej jest uprawiana w formie krzewu urastającego do ok. 1,2 m.

    Krajami przodującymi obecnie w światowej produkcji herbaty są Indie, Chiny i Tajwan, Sri Lanka, Japonia oraz kraje afrykańskie (Kenia, Tanzania, Ruanda). Ogromną popularność zaczynają zdobywać herbaty z Korei, Nepalu, Gruzji czy Nowej Zelandii oraz Tajlandii i Wietnamu. Pola herbaciane znaleźć też można w Indonezji, Pakistanie, Malezji, Birmie, Iranie i Turcji, Rosji, Argentynie oraz na Wyspach Azorskich a także w wielu innych zakątkach świata, gdzie uprawa herbaty jest działalnością na lokalne potrzeby.

    Idealnymi warunkami dla uprawy herbaty jest klimat gorący i wilgotny, żyzna gleba - najlepiej łatwo przepuszczalna o kwaśnym odczynie, oraz czyste powietrze. Te wszystkie warunki klimatyczne i glebowe wpływają na smak i aromat danej herbaty. Często okoliczne drzewa i krzewy kwiatowe czy owocowe mają swój wkład w delikatne aromatyzowanie pól herbacianych czy to przez niesione wiatrem aromaty czy też poprzez przepływ wód gruntowych. Jednak herbata nieustannie poddawana jest eksperymentom mającym na celu nie tylko otrzymanie krzewów o sprecyzowanych warunkach smakowych, ale przede wszystkim zwiększenie odporności herbaty na zmiany klimatyczne czy ataki szkodników a w konsekwencji rezygnację z używania chemikaliów. Nasze herbaty posiadają wszystkie konieczne certyfikaty jakości. Wieloletnia współpraca z wybranymi plantacjami ma na celu dbałość o wysublimowane gusta smakowe naszych Klientów oraz gwarancję najwyższej jakości produktów.

    Ze względu na proces produkcji, jakiemu poddawane są liście herbaciane wyróżniamy cześć głównych typów herbat: biała, zielona, żółta, oolong czyli herbata turkusowa, pu erh oraz czarna (zwana w Chinach czerwoną).

  • Herbaty zielone

    HERBATA ZIELONA – to herbata nie poddana procesowi utleniania; proces oksydacji zostaje zatrzymamy poprzez energiczne prażenie liści herbacianych w żelaznych wokach w temperaturze ok. 100 stopni co jest praktyką charakterystyczną w Chinach. W Japonii proces oksydacji zielonej herbaty jest zatrzymany poprzez poddaniu herbacianego liścia działaniu pary wodnej. Takie praktyki dają bardzo charakterystyczne, wyczuwalne w naparach nuty smakowe: w zielonych herbatach chińskich -  podprażane, dymne; w japońskich zielonych herbatach - morskie, roślinne.

    Zielona herbata cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków, a także ludzi na całym świecie. Pochodzi z Chin. Ponad 4500 lat temu zrodził się tam pomysł parzenia liści rośliny, która u nas nazywana jest herbatą chińską. Liście zbierane są ręcznie, a następnie suszone. Zielona herbata uznawana jest za napój młodości o właściwościach pozwalających obniżać poziom złego cholesterolu. Wspomaga także proces odchudzania. Wielu naukowców twierdzi także, że zielona herbata wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Chińczycy stosowali ten rodzaj napoju do leczenia bólów głowy, zaburzeń trawienia, otyłości. Współcześnie, zielona herbata jest powszechnie stosowana w profilaktyce zdrowotnej. Zawiera wiele minerałów i mikroelementów, takich jak fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk oraz witaminy: A, B, B2, C, E, K.

  • Herbaty białe

    HERBATA BIAŁA – przechodzi najprostszy proces produkcji, ponieważ po zerwaniu liść herbaciany jest poddawany tylko suszeniu czy to na słońcu czy to pod wpływem ciepłego powietrza; nie jest poddawany żadnemu działaniu mechanicznemu takiemu jak np. prasowanie, rolowanie, ugniatanie. Na białą herbatę zrywa się tylko pączki liściowe (tipsy) jak w przypadku np. Bai Hao Yin Zhen lub pączki liściowe i kilka dolnych liści, jak np. w przypadku herbaty Bai Mu Dan. Dzięki minimalnej obróbce mechanicznej w białej herbacie zachowane zostaje bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów.

    Herbata biała charakteryzuje się delikatnym smakiem i subtelnym aromatem i jest ceniona przez koneserów za łagodne, niejednoznaczne posmaki.

  • Herbaty turkusowe -...

    HERBATA TURKUSOWA – Oolongi (ulong, wulong, nazywane także herbatami turkusowymi) – to chińskie herbaty o szerokim spektrum stopnia oksydacji, które zaczęto produkować niespełna 400 lat temu. Liście herbaciane suszone są w wiklinowych koszach, którymi często się potrząsa aby naruszyć strukturę znajdujących się w środku herbacianych liści – ma to na celu uwolnienie soków z liści. Tak na kilka godzin lub dni zostawia się herbatę do utlenienia. Następnie w materiałowych workach liście herbaciane są odpowiednio rolowane. Niekiedy stosuje się także podprażanie liści. Oolongi lekko oksydowane – np. Dong Ding - mają kolor liści zbliżony do herbat zielonych i charakteryzują się słodkawymi, kwiatowo- mlecznymi akcentami oraz naparami pozbawionymi goryczy. Herbaty turkusowe mocniej oksydowane mają ciepłe podprażane akcenty z nutami czekolady, przypraw korzennych czy suszonych owoców.

    Tradycyjnie tę herbatę produkuje się tylko w trzech prowincjach Chin, przy czym
    niskooksydowane oolongi (poniżej 50%) wytwarzane są na Tajwanie i na południu prowincji Fujijan; z kolei wysokooksydowane oolongi (powyżej 50%) pochodzą z północnej części Fujijan oraz z prowincji Guangdong. Oolongi charakteryzują się mocnym smakiem i świeżym zapachem, aromatami kwiatów i owoców oraz akcentami mineralnymi. 
    Wielowymiarowość smaków i aromatów tych herbat jest związana z procesem produkcji, w skład którego wchodzi suszenie na słońcu, wietrzenie w cieniu, podrzucanie w wiklinowych koszach w celu naruszenia struktury brzegów liści i - co za tym idzie- włączenia soków roślinnych w proces kształtowania charakteru herbaty, rolowanie i niekiedy podprażanie.
    Herbaty turkusowe posiadają ponad 400 składników odżywczych, w tym: witaminy z grupy B,witaminę E, C, K i D, żelazo, fosfor, magnez, wapń, jod, cynk, flawonoidy, antyoksydanty, tainę, teninę oraz olejki eteryczne. Chińscy naukowcy udowodnili, że oolongi spowalniają procesy starzenia, wzmacniają system immunologiczny, wspomagają procesy odchudzania.
    Oolongi są najczęściej używanymi herbatami podczas ceremonii parzenia herbaty metodą Gongfu Cha – rytuału pokazującej wyjątkową zręczność i długie herbaciane doświadczenie mistrza ceremonii.
  • Herbaty owocowe

    Herbaty owocowe i ziołowe pije się już od kilku tysięcy lat. Pierwsze zapisy na ten temat pojawiły się 2700 r. p.n.e. w księdze ziół chińskiego cesarza Shen Nunga. W papirusach egipskich ok 1550 r. p.n.e. znajdowało się ponad 700 przepisów przyrządzania herbat ziołowych i owocowych. Mieszanki owocowe zawierają owoce suszone, kandyzowane, zioła oraz niezliczone kwiaty. Nasze mieszanki herbaciane są starannie komponowane, testowane przez herbacianych kiperów i badanem pod okiem specjalistów w laboratoriach w Hamburgu. To tam przyznawane są naszym herbatom liczne certyfikaty.

  • Herbaty żółte

    HERBATA ŻÓŁTA – jest produkowana w bardzo specyficzny sposób, gdyż liść herbaciany po zbiorze jest poddany podgrzewaniu – co ma zatrzymać proces oksydacji – a następnie zwijany w pergamin, len lub inny odpowiedni materiał i zamknięty w glinianym naczyniu, gdzie przechodzi swoiste „kiszenie” w odpowiedniej temperaturze i wilgotności, z ograniczonym dostępem tlenu.

    Herbata żółta w efekcie specyficznego procesu produkcji czyli lekkiej oksydacji nieenzymatycznej charakteryzuje się dość intensywnym, ciekawym aromatem oraz intrygująco wielowymiarowymi posmakami naparu.

  • Herbaty ziołowe

    Herbaty ziołowe pije się już od kilku tysięcy lat. Pierwsze zapisy na ten temat pojawiły się 2700 r. p.n.e. w księdze ziół chińskiego cesarza Shen Nunga. W papirusach egipskich ok 1550 r. p.n.e. znajdowało się ponad 700 przepisów przyrządzania herbat ziołowych i owocowych. Mieszanki ziołowe zawierają owoce suszone, kandyzowane, mate, rooibos, zioła oraz niezliczone kwiaty. Nasze mieszanki herbaciane są starannie komponowane, testowane przez herbacianych kiperów i badanem pod okiem specjalistów w laboratoriach w Hamburgu. To tam przyznawane są naszym herbatom liczne certyfikaty. Mieszanki te polecamy szczególnie dzieciom, kobietom w ciąży, osobom mającym trudności z zasypianiem lub z problemami zdrowotnymi. Herbaty te są doskonałe latem jako lekkie orzeźwienie lub zimą na miłe zakończenie dnia..

  • Mate

    Mate jest szeroko rozpowszechniona w Południowej Ameryce od wieków. Te wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego mają niesamowite działanie ! Napój ten likwiduje zmęczenie, rozjaśnia umysł, wspomaga koncentrację i doskonale gasi pragnienie. Dlatego też funkcjonuje jako codzienny napar w tych gorących krajach. W Brazylii, Paragwaju, Argentynie, Peru czy Wenezueli nie rzadko można spotkać widok "przerwy na mate", kiedy to nawet grupy ludzi wspólnie piją mate z termosu..

  • Rooibos

    ROOIBOS to czerwonokrzew całkowicie odmienny od typowych krzewów herbacianych. Nie zawiera garbników, kofeiny czy teiny. Posiada specyficzny miodowy smak. W wielu regionach świata, herbatę Rooibos uznaje się za lecznicze zioło. Herbata jest bogata w składniki mineralne, przede wszystkim w żelazo. Zawiera także dwa bardzo ważne składniki odżywcze: kwercytynę i bioflawonoidy. Mają one zbawienny wpływ na cały organizm. Wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga organizm w walce z dolegliwościami jelitowymi i żołądkowymi. Ponadto, spowalnia proces starzenia i pozwala właściwie zarządzać gospodarką organizmu. Herbata z czerwonokrzewu polecana jest dzieciom, kobietom w ciąży, osobom nerwowym, a także wszystkim tym, którzy mają problem z zasypianiem.

  • Herbaty Organiczne BIO

    Herbaty Bio to specjalnie wyselekcjonowane mieszanki herbat. Posiadają one liczne certyfikaty bioorganiczne, uprawiane są często w specjalnych ogrodach herbacianych.

  • Lapacho

    LAPACHO kora drzew rosnących w lasach tropikalnych Ameryki Południowej. Drzewa te sięgają 35 metrów wysokości ! Wodnisty ekstrakt z wody tej kory wykorzystywany był przez Inków, później przez mieszkańców Peru, Boliwii oraz Paragwaju jako napój leczniczy. Lapacho znane jest z pełnego, lekko cierpkiego smaku o leśnym charakterze. Do dziś kora ta znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Wywar z Lapacho obniża poziom cukru, ułatwia trawienie, działa krwiotwórczo, oczyszcza organizm z toksyn i trucizn, wzmaga odporność, stosowany jest w leczeniu szeregu chorób nowotworowych, ma działanie antybiotyczne, stosowany jest w leczeniu chorób układu oddechowego, układu pokarmowego i układu moczowego. Lapacho również skutecznie zwalcza przeziębienia a stosowany profilaktycznie, szczególnie w okresach przesilenia, wzmacnia odporność..

  • Pu erh

    PU ERH – to herbata poddana procesowi fermentacji czyli specjalnemu procesowi produkcji, gdzie najistotniejszym elementem tego procesu jest długi czas dojrzewania – leżakowanie w odpowiedniej temperaturze i wilgotności.

     Pu Erh daje ciemnobrunatny napar o charakterystycznym ziemistym posmaku powstałym w wyniku długiego leżakowania (dojrzewania).

    Herbaty Pu Erh uważa się za herbaty odchudzające przypisując im zdolność spalania tłuszczu w organizmie, regulację poziomu cholesterolu czy aktywnego wspomagania procesów trawiennych. Herbata ta wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza procesy trawienne, zawiera duże ilości przeciwutleniaczy oraz zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu - wolnych rodników. Czerwona herbata pita regularnie skutecznie walczy z nadwagą !

  • Herbaty Odchudzające

    Herbaty czerwone to herbaty półfermentowane gdzie proces fermentacji został zatrzymany na pewnym etapie. Bukiet smaku i aromat jest pomiędzy czarnymi a zielonymi herbatami i jest bardzo specyficzny. Napar tej herbaty jest rzeczywiści czerwony. Herbaty czerwone a w szczególności Pu Erh znane są z właściwości leczniczych i mianuje się je nazwą odchudzającej herbaty chińskich cesarzy. Herbata ta wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza procesy trawienne, zawiera duże ilości przeciwutleniaczy oraz zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu - wolnych rodników.

na stronę
Pokazuje 181 - 188 z 188 elementów
Pokazuje 181 - 188 z 188 elementów