Ogrodowe

HERBATA CZARNA – w procesie produkcji przechodzi pełną oksydację liści zostając poddana rolowaniu i suszeniu oraz podprażaniu, co w efekcie daje charakterystyczny cierpki, prażony smak naparu z intrygującymi akcentami suszonych owoców i przypraw korzennych. Znana w Europie klasyczna czarna herbata jest w Chinach nazywana herbatą czerwoną od kolo...

HERBATA CZARNA – w procesie produkcji przechodzi pełną oksydację liści zostając poddana rolowaniu i suszeniu oraz podprażaniu, co w efekcie daje charakterystyczny cierpki, prażony smak naparu z intrygującymi akcentami suszonych owoców i przypraw korzennych. Znana w Europie klasyczna czarna herbata jest w Chinach nazywana herbatą czerwoną od koloru naparu w nie suchych liści.

Warto wiedzieć:

Do herbat czarnych pochodzących z Indii, Sri Lanki, państw Afryki, Jawy i Sumatry często używany jest dodatkowo tzw. „szyfr herbaciany” oznaczający jakość oraz rodzaj liści z herbacianego krzewu użytych do produkcji danej herbaty:

T (Tippy) – herbata zawierająca najmłodsze listki i pączki z wierzchołka drzewa herbacianego

F (Flowery) – herbata zawierająca duże młode listki z odpowiednią ilością pączków, zwykle z drugiego lub trzeciego zbioru

GF (Golden Flowery) – herbata zawierająca młodziutkie listki lub pączki zbierane na początku sezonu, zwykle o jaśniejszym, złocistym kolorze

F (Finest) – herbata o wysokiej jakości

SF (Special Finest) – herbata o najwyższej jakości

OP (Orange Pekoe) – długie liście herbaty (ze szczytu drzewa herbacianego przed jego wierzchołkiem – pączkiem i dwoma najmłodszymi listkami)

P (Pekoe) – liście krótsze i grubsze niż OP (Orange Pekoe)

PS (Pekoe Souchong) – liście krótsze i grubsze niż P (Pekoe)

S (Souchong) – najgrubsze liście herbaciane

B (Broken) – łamane liście

F (Fannings) – małe części liści, drobniejsze niż B (Broken)

D (Dust) – pył herbaciany

1 – herbata najwyższej jakości

„Szyfr herbaciany” wskazuje również, z którego zbioru pochodzi herbata:

FF (First Flush) – pierwszy zbiór po nieaktywnych miesiącach zimowych, odbywający się od połowy marca do połowy kwietnia. Listki są delikatne i jasnozielone.

Inbetween – zbiór pośredni, odbywający się od połowy kwietnia do maja.

SF (Second Flush) – zbiór wiosenny, odbywający się od połowy maja do końca czerwca (w przypadku herbaty Assam do końca września). Listki mają intensywniejszy kolor i są ciemniejsze.

MF (Monsoon Flush) – zbiór letni. Rozpoczyna się wraz z nadejściem deszczowej pory monsunowej.

AF (Autumnal Flush) – zbiór jesienny. Ostatni zbiór w roku. Listki są mocno dojrzałe, mają ciemny kolor.

Więcej

Ogrodowe  Jest 35 produktów.

na stronę
Pokazuje 25 - 35 z 35 elementów
Pokazuje 25 - 35 z 35 elementów